Japanorama

JAPANSKA KULTURA – IZLOŽBA U BAKINGEMSKOJ PALATI

Fotografije i objašnjenja: Dr Teodora Beljić Živković

U “Kraljičinoj galeriji” u sastavu Bakingemske palate u Londonu je u toku izložba veoma vrednih predmeta japanske umetnosti, koji su na Britanski dvor stizali kao pokloni, bili kupovani, ili dobijani kao deo određenih sporazuma i ugovora u periodu od oko 350 godina. Reč je o dvorskoj zbirci, ne o stalnoj postavci, pa je po tome izložba još interesantnija.

Među dragocenim predmetima japanske umetnosti i zanatstva najstariji je verovatno samurajski oklop poklonjen kralju Džejmsu Prvom 1613, uz ugovor kojim se Velikoj Britaniji odobrava trgovina sa Japanom. Veoma impresivan, ručno rađen i neverovatno vredan poklon, jer je delo majstora koji se zvao Jozaemon Ivai i bio je lični oružar šogunske porodice Tokugava. Među najnovijim je poklon poslat iz Japana pokojnoj Kraljici Elizabeti Drugoj povodom njenog krunisanja 1953. godine.

Vrlo brzo posle poklona Kralju Džejmsu Prvom, japanski šoguni su odlučili da, zbog opasnosti od zapadnjačke kolonizacije, koja je već bila zahvatila mnoge zemlje Azije, u potpunosti zatvore zemlju, zabrane dolazak stranaca i izlazak Japanaca iz zemlje, a samo je holandskim trgovačkim brodovima bilo dozvoljavano nekoliko ulazaka na ostrvce Dešima, jer su, po oceni Japanaca, za razliku od katoličkih zemalja, Holanđani kao protestanti manje bili opasni za njihovu zemlju. Trgovina je nastavljena, mada restriktivno, i sa susedima Kinom i Korejom.

Izolacija Japana, koja je trajala do sredine 19.veka, povećala je zainteresovanost Zapadne Evrope i SAD za Japan,  posebno za predmete od lakiranog drveta i porcelana. Tako su Kraljica Meri Druga ( 1662-94) i Kralj Džordž Četvrti od holandskih i kineskih trgovaca kupili veoma vredne predmete, koji su tako postali deo ove kolekcije. Ti predmeti su uticali i na evropske umetnike i zanatlije, koji su pokušali da ih imitiraju i dostignu, ali, naravno, bez velikog uspeha.

Na izložbi su prikazane i prve knjige o Japanu, kao “Priče starog Japana” A. B. Mitforda, sa starim ilustracijama, ali i prevod drame “Ćušingura” ( istinita priča o 47 vernih samuraja ) koja je ilustrovana japanskim grafikama u boji, otisnutim na originalnom japanskom ručno pravljenom papiru. Pored toga, izložena su i pisma Princa Alfreda, Vojvode od Edinburga, Kraljici Viktoriji iz 1869, prvog člana jedne strane vladajuće kuće, koji je ikada posetio Japan. Njemu su Japanci ukazali neverovatno veliku pažnju, što je jedno od retkih svedočanstava o Japanu toga doba. Ima još svedočenja članova kraljevske porodice, koji su vrlo brzo posle toga posetili Japan, kimono koje su doneli odande, dnevnika pisanog rukom, sa presovanim cvetovima, fotografijama gejše…

Tu su i fotografije poseta članova japanske carske kuće Londonu, programi poseta, razmenjeno ordenje, jelovnici sa banketa, dragoceni predmeti od metala, islikani panoi iz japanskih palata, vaze, muzički instrumenti, nešto što je javno pokazano sada po prvi put u ovakvoj meri i u ovakvom izboru. Izložba je otvorena 8. aprila i trajaće do 26. februara 2023.

Japanorama.rs je imala sreću da veliki ljubitelj Japana Prof dr Teodora Beljić Živković, direktor Klinike za interne bolesti KBC “Zvezdara”, bude u Londonu po profesionalnoj dužnosti i poseti izložbu, sa koje nam je poslala svojeručno snimljene fotografije. Dr Teodora je sa ocem Milošem (89) diplomatom, pokojnom majkom Dobrinkom, akademskim slikarom, i bratom Ivanom od 1965-1969 boravila u Japanu, živela u japanskoj kući, družila se sa japanskom decom i otada porodično naklonjena Japanu. Njen otac Miloš Beljić je bio prvi sekretar Ambasade Jugoslavije ( u vreme kada su ambasadori bili Vladimir Rolović i Krsto Bulajić ) i odlično pamti posetu Japanu Predsednika Tita, najznačajniju ikada posetu razmenjenu između Beograda i Tokija, o čemu imaju i dragocene fotografije. Zahvaljujemo joj se na ovom dragocenom prilogu.

D.M.