Japanorama

SMRT ŠINZOA ABEA – DUGOGODIŠNjEG JAPANSKOG PREMIJERA

U petak 8. jula ubijen je dugogodišnji japanski premijer Šinzo Abe, a tim povodom, u glavnim vestima TV Tanjug u 19.00 gostovao sam kod moje koleginice Lijane Stanković. Zajedno sa Darkom Obradovićem, stručnjakom za bezbednost, komentarisao sam ovaj tragični čin, koji je zaintrigirao i uzbudio i Srbiju, jer je Abe bio jedan od japanskih političara koji su uticali na dalje poboljšanje srpsko-japanskih odnosa, ali i na povećanje ekonomske saradnje.

Najmlađi ikada japanski premijer, najduže na poziciji premijera u japanskoj istoriji, prvi japanski premijer koji je zvanično posetio Srbiju, Abe je i jedini strani državnik koga je ( baš ovog Vidovdana ) odlikovao predsednik Vučić.

Bio sam dopisnik Tanjuga u Tokiju u vreme kada je Abe 1993. prvi put postao poslanik u japanskom parlamentu, a, pošto je iz porodice političara, vrlo brzo je došao u žižu javnosti. Deda po majci mu je bio japanski premijer Nobusuke Kiši, otac ministar inostranih poslova Šinzo Abe, koga sam često viđao u Tokiju.  Abe je bio jedini japanski vodeći političar koji je tečno govorio engleski, studirao u SAD, bio komunikativan i znao i da komunicira sa ženama, koje je propagirao kao veliku buduću snagu Japana. Umeo je da razgovara i sa Trampom, a i sa Putinom, sa kojim se sastao čak 15 puta.

U jedinu posetu Srbiji 15. januara 2018. odlučio je da krene iznenada, u vreme kada većina Japanaca odmara tokom dugih novogodišnjih praznika. Posetu Evropi, sa grupom japanskih biznismena, počeo je baltičkim zemljama, gde je bilo malo „tanko“, ali osmeh mu se razvukao kada je video svečani doček na beogradskom aerodromu i ispred Palate federacije, doček po svim diplomatskim pravilima.

Dok su promicale pahuljice snega, sišao je iz aviona držeći za ruku svoju atraktivnu suprugu Akie ( nijedan japanski političar ne drži ženu za ruku ni javno, a ni privatno, i po tome se Abe izdvajao ) da zajednički prime bukete cveća od dečaka i devojčice, a onda su se pozdravili i sa premijerkom Brnabić i Ivicom Dačićem. Onda ih je pred Palatom federacije dočekao predsednik Vučić i doživljaj je bio potpun. Čak sam i ja bio umešan u ovu posetu ( na neki način ) jer sam koordinirao rad jedne japanske TV ekipe.

Zadovoljan, Abe je odmah predložio nekoliko načina ekonomske saradnje i time dodatno ubrzao saradnju dve zemlje. Slučaj je hteo da mu taj januar ostane u prijatnom sećanju samo zbog Srbije, jer je u sledećoj i poslednjoj stanici turneje Rumuniji bukvalno doživeo šok. Slučaj je hteo da je, dok se Abe pripremao da krene u Bukurešt, tamo pala kompletna vlada, čak i predsednik nije bio na svom mestu, pa je praćen samo japanskim ambasadorom Abe sam došao u rezidenciju u glavnom rumunskom gradu.

Šinzo Abe je ( najverovatnije ) trebalo da dođe u Beograd i sledeće jeseni, u oktobru, kada se očekuje poseta visoke japanske delegacije povodom 140 godina uspostavljanja odnosa Srbije i Japana, ali, nažalost, ubistvo je i to sprečilo.