Japanorama

SRPSKA MUĆKALICA U KANTINI JAPANSKOG UNIVERZITETA

Jedno od najpopularnijih srpskih jela među Japancima, srpska mućkalica, služiće se početkom juna u kantini Univerziteta Aojama Gakuin u Tokiju. Ovaj veoma popularni univerzitet nalazi se u blizini jedne od centralnih metro stanica Šibuja u Tokiju.

To je zajednički projekat Ambasade Republike Srbije u Tokiju i SBSL grupe studenata (School of Business Student Leaders, Aoyama Gakuin University) iz Tokija. Predtavnici ambasade su pre donošenja odluke probali mućkalicu u kantini univerziteta, što je prvi pokušaj ponude srpske hrane na nekom japanskom univerzitetu.

Mućkalica će biti služena u četvrtak 2. juna, petak 3. juna i u ponedeljak 6. juna. Uz mućkalicu biće služena supa i kuvani pirinač (umesto hleba). Porcija će koštati 500 jena (otprilike isto u dinarima), a u jednom danu biće spremno 150 porcija.

Predstavnik organizacije „My Serbia“, koja populariše Srbiju i srpsku kulturu u Japanu, Akiko Koga izjavila je da u poslednje vreme uz druga jela kuhinja različitih zemalja sveta i hrana iz Srbije privlači značajnu pažnju. U decembru 2021. godine u japanskim samoposlugama i drugim prodavnicama je počela prodaja gotovog proizvoda instant mućkalice od strane kompanije Macubara Fuds (grad Fukuoka), a da je ta mućkalica autentična potvrdila je Ambasada Srbije u Tokiju.

Akiko Koga je izrazila nadu da će u jubilarnoj godini kada se obeležava 140 godina prijateljskih odnosa između naše dve zemlje, u Japanu preko gastronomije povećati interesovanje za Srbiju. Odnosi Srbije i Japana otpočeli su 1882. godine razmenom pisama između kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija.

Na fotografijama se vide studenti univerziteta sa Tijanom, autorkom recepta, kao i plakat koji studentima objavljuje kada će po prvi put biti služena mućkalica.