Japanorama

IZLOŽBA SRPSKIH I JAPANSKIH UMETNIKA U TOKIJU

U tokijskoj galeriji STEPS, u centralnoj ulici Ginza japanske prestonice, 12. marta je otvorena izložba srpskih i japanskih umetnika, pod nazivom  “7+7”. Izložba je posvećena 140. godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Japana.

Na izložbi su zastupljeni radovi Milana Tucovića, Saše Marjanovića, Milice Nikolić, Marijane Anđelić, Branke Takahaši, Dragana Babovića i Jovane Tucović, sa srpske strane, kao i radovi Micunorija Kurašigea, Akiko Koga, Osamija Arikate, Ju Tađima, Kaseija Inouea, Đunko Suzuki i Masamija Jošioke, sa japanske strane.

Ovih četrnaest umetnika već godinama su aktivni u saradnji dve zemlje u oblasti umetnosti i većina njih je izlagala i u Srbiji i u Japanu.  Posebnu popularnost je pre smrti u Japanu postigao pokojni beogradski slikar Milan Tucović.

Izložbu je podržala Ambasada Srbije u Tokiju, a ambasadorka Aleksandra Kovač je tom prilikom uputila posebnu pozdravnu poruku.

„Prijateljstvo između Srbije i Japana ove godine puni 140 godina, u čijem građenju i učvršćivanju su učestvovali srpski i japanski umetnici svojim neumornim i nepobedivim talentom, radom i vizijom. Veliko mi je zadovoljstvo što su u Galeriji „STEPS” potvrđeni dugi odnosi dve zemlje i naroda kroz umetnička dela nadahnutih pojedinaca, u čijoj dugogodišnjoj promociji i nesebičnoj podršci veliku zahvalnost dugujemo vlasniku Masamiju Jošiokiju i Akiko Kogi. Nadam se da ćete uživati u izložbi, i poželeti da posetite Srbiju i uverite se u njena drevna, duhovna, narodna i prirodna izvorišta na kojima počivaju inspiracije savremenih umetnika.“

Izložba će biti otvorena do 16. aprila. Za one koji su u Tokiju evo adrese galerije: Steps Gallery 4-4-13.Ginza, Tokyo https://www.stepsgallery.org