Japanorama

UMRLA DOBITNICA OSKARA EMI VADA

Scenograf i dizajner kostima za pozorište i film Emi Vada (和田 惠美) umrla je u 85.oj godini. Rođena u staroj prestonici Kjotu, Emi Vada je postala svetski poznata, kada je 1985. za kreiranje kostima u filmu “Ran” čuvenog režisera Akire Kurosave dobila prestižnu nagradu Oskar.

Vada je prvo počela da studira slikarstvo, ali je pod uticajem muža Bena Vade, televizijskog režisera, počela da radi scenografije u pozorištu i na filmu i dizajnirala kostime za najpoznatije japanske autore filmova i pozorišnih komada. Kreirala je kostime za opere i balete u Kini, SAD i mnogim drugim državama, a njene knjige o dizajnu kostima objavili su najpoznatiji svetski izdavači.

“Ran” je treći veliki film u koloru Akire Kurosave, posle desetina crno-belih filmova kojima je stekao svetsku slavu. Tema filma “Ran” je zaplet sličan Šekspirovom “Kralju Liru”, čiju je radnju u srednjevekovni Japan smestio Kurosava, inače koscenarista filma. Pre filma “Ran” Kurosava je snimio filmove u koloru “Dersu Uzala” i “Kagemušja”.