Japanorama

SRBI UČESTVOVALI NA PARADI U JAPANU 1918.

U Prvom svetskom ratu Srbija i Japan bili su na istoj strani. Već tokom 1914. godine japanski listovi prenosili su vesti o pobedama malene junačke Srbije nad velikom austrougarskom vojnom silom, a kasnije, 1915. prikupljana je pomoć za srpsku vojsku, koja je tada počela da se povlači preko Albanije. Takođe su, pred samu ofanzivu na Solunskom frontu 1918, Japanci jednoj velikoj srpskoj dobrovoljačkoj diviziji iz Rusije pomogli da iz kineske luke Dairen stigne do Soluna na vreme i uključi se u borbe.

Kada je rat završen, u Jokohami, lučkom gradu pored Tokija, održana je velika Parada pobede,  u kojoj su u dugačkoj koloni predstavljene zemlje pobednice. O tome je pisao Branko Vukelić, kasniji dopisnik lista „Politika“ iz Japana. U kolima koja su predstavljala vaskrslu Srbiju i njen trijumf u Prvom svetskom ratu, a koja su išla na čelu povorke, sedeli su profesor Dušan Todorović, Srbin koji je predavao ruski jezik na univerzitetu u Tokiju, i njegova žena Jekaterina.

Dušan Todorović i Jekaterina su još 1915. u Tokiju pokrenuli veliku akciju prikupljanja pomoći za Srbiju, a to su radili u saradnji sa Crvenim krstom Srbije i Crvenim krstom Japana. Tokom više od tri godine prikupljeno je i srpskoj vojsci i vladi poslato više miliona zlatnih dinara novčane pomoći, kao i nekoliko stotina tona odeće, sanitetskog materijala, lekova i drugih potrepština, a jedna privatna brodska kompanija u Japanu prihvatila je da besplatno preveze veliki deo tog tovara.

Pred kraj Prvog svetskog rata Dušan Todorović je vodio brigu i o austrijskim podanicima, Srbima, ali i drugim Jugoslovenima, koji su u Japan prebegli iz Sibira, posle revolucije u Rusiji.