Japanorama

DOZVOLJEN ULAZ STRANCIMA – JOŠ NE TURISTIMA

Prvi put u poslednjih 10 meseci Japan je objavio da će od 8. novembra dozvoliti ulaz u zemlju stranim državljanima, zbog posla, studija, ali ne i boravak turistima. Stranci koji dolaze poslovno i na kratke obrazovne kurseve, moći će u Japanu da ostanu do tri meseca, dok će duži boravci biti odobravani u sferi obrazovanja, tehničke obuke stranih radnika i slično.

Kompanije i obrazovne ustanove kod kojih stranci dolaze biće obavezne da im obezbede uslove boravka, kao i dvonedeljni karantin, koji je obavezan i za japanske državljane koji dolaze iz inostranstva.

Na snazi i dalje ostaje ograničenje od 3500 ulazaka dnevno u Japan, što se sve više pokazuje kao nedovoljno. Ima više slučajeva da se stranim studentima i radnicima odobri ulaz u Japan, ali oni onda ne mogu stvarno i da uđu u zemlju, jer su iznad broja od 3500 osoba koje mogu da uđu u Japan u jednom danu.

Ima studenata upisanih u japanske škole jezika, koji već godinu dana čekaju priliku da uđu u Japan. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, čak 370.000 osoba nije moglo da uđe u Japan iako im je bila odobrena viza ili boravak u toj zemlji.