Japanorama

WELCOME TO TOKYO – Povratak u Japan i stroga izolacija

Posle boravka u Sarajevu od nešto više od mesec dana putovanja preko Dubaija i jednim odlaskom u Srbiju, povratak u Japan mi je opet došao kao kulturni šok i iznenadjenje pod novim, pooštrenim uslovima ulaska u zemlju.

Moram napomenuti da je let bio izuzetno prijatan i avion poluprazan, svi smo mogli da spavamo na tri-četri sedišta, ali zato nas je dočekao Japan, spreman i organizovan da vam udje u trag.

Pri izlasku iz aviona čekale su nas Japanke obučene u plave skafandere, svi sa maskom i plastičnom zaštitom preko lica, odredjujući u koji ćete red stati u zavisnosti od zemlje u kojoj ste boravili poslednje dve nedelje.

Zatim su red po red vodili u prostoriju – čekaonicu, gde je pisalo da ne smete da jedete ili pijete najmanje pola sata. Dobili smo milion papira koje smo trebali popuniti, što o sadašnjem zdravstvenom stanju, što o putovanju i zemlji u kojoj ste boravili…

Proveravali su i kopirali potvrdu o vakcini i važećem PCR testu, a onda vodili u drugu prostoriju gde su vam dali epruvetu za novi PCR test. Isped vas je bila slika kisele šljive (umeboshi) i limuna, kako biste lakše skupili tekućinu za test.

Posle toga vas uvode u novi deo gde vam osoblje pomaže da daunlodujete dve aplikacije ministarstva zdravlja sa GPSom, kako bi vas pratili dve nedelje koliko je potrebno za izolaciju.

Rezultati testa se čekaju oko sat i instrukcije za korišćenje aplikacija, provera kako se vraćate sa aerodroma (uz zabranu za korišćenje javnog prevoza) vremenski traju nešto malo više od tri sata.

Posle 24 sata putovanja, osećala sam se kao talac!

Taro me je na aerodromu čekao četri sata i po povratku kući sam po instrukciji pritisla dugme koje odredjuje lokaciju na kojoj se nalazite. Sledeći dan je oko pet sati posle podne stigao neki poziv sa videom i kako sam spavala, nisam se dobro snašla.

Sutradan sam imala 4-5 poziva, jedan od njih je bio video poziv i snimanje od 30 sekundi. Onda sam na aplikaciji videla i jedan propušteni poziv u 9 ujutru (još sam spavala). Uz to, potrebno je da svakog dana odgovarate na anketu o zdravstvenom stanju.

Za onoga ko prekrši biće kazna i ime te osobe će biti javno objavljeno na sajtu ministarstva zdravlja.

U Tokiju (koji broji 13miliona stanovnika) danas ima 32 zaražene osobe i jedna osoba je preminula.

 

Alma OKAJIMA