Japanorama

ŽENA NA ČELU SINDIKATA

Tomoko Jošino ( 55 ) postala je 6. oktobra prva žena predsednik najveće japanske sindikalne organizacije Rengo. Jošino, predstavnica malih i srednjih firmi u ovoj sindikalnoj organizaciji, bila je pre toga potpredsednik, a mandat će joj biti dve godine.

Rengo je skraćenica za naziv “Konfederacija japanskih sindikata”, koja okuplja preko 7 miliona članova. Rengo je osnovana 1989. godine, a ovo je prvi put da je žena njen predsednik. Predsednik Rengoa poslednjih šest godina bio je Rikio Kozu.

Tomoko Jošino je završila višu školu ( rang naše srednje škole), a 1984. se prvi put zaposlila kao radnica u fabrici šivaćih mašina “Juki”. Od početka angažovana je u sindikatima i prvu funkciju je dobila u Asocijaciji radnika metalske i mašinske industrije.

“Želim da radnici mogu da nastave da rade bez velikih briga, čak i u takvim ozbiljnim situacijama kao što je pandemija virusa Kovid 19,” izjavila je Jošino.

Ona je najavila borbu za bolja primanja radnika koji su zaposleni samo na privremenim ugovorima i redovnu prolećnu sindikalnu akciju, kada se sa poslodavcima sindikalci bore za plate.