Japanorama

PROLEĆE STIGLO U OKTOBRU – TREŠNJE PROCVETALE

Na farmi nazvanoj “FARMA IZ SNA” u japanskom gradu Narita, trešnje su procvetale u oktobru. Zapanjeni turisti pohrlili su na ovu farmu, blizu tokijskog međunarodnog aerodrome Narita, da fotografišu trešnje i uživaju u lepom vremenu.

Farma je osnovana još 1883. godine u tom poznatom poljoprivrednom kraju, a, pošto je relativno blizu prestonice Tokija, mnogi građani dođu na farmu na izlet, da uživaju u mlečnim proizvodima, svežoj hrani i čistom vazduhu na ogromnoj površini prekrivenoj zelenilom.

Za neke male građane prestonice to je i jedina prilika da mogu da izbliza vide kravu i fotografišu se sa njom.

U Japanu je cvetanje trešanja značajan događaj, jer Japanci od vajkada uživaju u lepim cvetovima, koji su za njih simboli kratkotrajnosti i lepote života.

Ovog puta, umesto da cvetaju u aprilu ili maju, trešnje su procvetale u oktobru.

Predstavnik farme je izjavio da je procvetalo čak trinaest stabala trešanja, uz primedbu da je nekoliko toplih dana krajem septembra i prvih dana oktobra verovatno “iznenadilo trešnje”, pa su one bukvalno procvetale greškom – zemenivši jesen za proleće.

Topao vazduh sa kontinenta doneo je tajfun, a temperature tokom dana i noći su toliko različite, da vreme bukvalno podseća na proleće, izjavio je predstavnik farme.