Japanorama

UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA HARUKI MURAKAMI

Na univerzitetu Vaseda (早稲田大学) u Tokiju početkom oktobra biće otvorena nova univerzitetska biblioteka, koja će nositi naziv “Haruki Murakami”, po jednom od najpoznatijih živih japanskih pisaca svih vremena.

Univerzitet Vaseda je najpoznatiji centar za studije japanske književnosti u Japanu, a osnovao ga je još 1882. Šigenobu Okuma.

Konferenciji za štampu, na kojoj je objavljena ova vest, prisustvovao je pisac Haruki Murakami 村上 春樹 , a sa njim Kengo Kuma, arhitekta koji je napravio projekat za zgradu biblioteke (inače poznat po Tokijskom olimpijskom stadionu), kao i Tadaši Janai, najbogatiji Japanac, osnivač kompanije “Junikuro”, koja je dugo bila sponsor Novaku Đokoviću.

Murakami i Janai su diplomirali na ovom univerzitetu, na kome je studiralo i mnogo drugih japanskih ličnosti: sedam premijera Japana, osnivači i predsednici kompanija kao što su “Soni”, “Honda”, Tošiba, “Micubiši”, “Nintendo” i mnogi drugi.

Mnogi poznati japanski pisci diplomirali su na ovom univerzitetu, a među onima koji su na univerzitetu Vaseda studirali japansku književnost i jezik su i Dejan Razić, osnivač japanologije i sinologije kod nas i Dragan Milenković osnivač sajta Japanorama.