Japanorama

ULIČNA HRANA U JAPANU

Čitali ste mnogo o japanskoj hrani, možda je i probali u nekom beogradskom restoranu, ili u drugoj zemlji, dok ste bili u inostranstvu. Ali, ako nikada niste bili u Japanu, kada prvi put odete u tu fascinantnu zemlju, začudićete se koliko ima hrane koja se prodaje na ulicama, a koja se ponekad prilično razlikuje od onoga što nude kafei i restorani.

Supertehnološki razvijena zemlja, uprkos velike urbanizacije i neprekidnih inovacija uklopljenih u svakodnevni život, Japan je zadržao mnoge elemente svoje tradicije. Tako ćete oko stanica metroa i železničkih stanica, u parkovima, oko budističkih hramova i svetilišta vere šinto, na izletištima, oko sportskih stadiona i terena, svugde gde se u velikom broju okupljaju ljudi, naići na neverovatno veliku ponudu hrane koja se prodaje iz kioska, sa tezgi, sa kolica, iz automobila, sa bicikla-tricikla, ponekad bukvalno iz torbe ili iz ruke.

U toj ponudi ćete naići na mnoga tradicionalna jela, slatkiše, pića, ali i na nešto potpuno neočekivano i moderno – kreacije potpuno nove hrane, izmaštane na osnovu tradicionalnih japanskih, ali i stranih kulinarskih uticaja.

JAKITORI ( 焼 き鳥) – ražnjići od pilećeg mesa, iznutrica, ponekad sa povrćem (paprika, praziluk), ptičijim jajima i drugim dodacima. Komadi mesa se nanižu na štapiće od drveta, bambusa, nekad i od metala, prethodno potapaju u tare (tečnost načinjena od soja sosa, sakea ili mirina – blagi sake), a onda peku na roštilju od ćumura – ređe na plotni. Ima i vrsti jakitorija u kome se meso samo soli. Uz okonomijaki, jakitori je jedno od najpopularnijih uličnih jela.

Često se prodaje na tezgama, čak i na utakmicama i drugim sportskim događajima, odlično ide uz pivo, pa se prodaje u šatrama na nekoj vrsti japanskih vašara, ali postoje i specijalizovani restorani, kojih ima na stotine vrsta, jer svako pokušava da izgradi svoj stil. Restoran “Torigin” , blizu centralnog područja Tokija nazvanog Ginza (odatle naziv – tori je piletina, gin je srebro, od naziva kvarta Ginza), poznat je po izvanrednom jakitoriju, ali i zapečenom pirinču “kamameši”, specijalitetu zbog koga se čeka u redovima.

JAKITORI DONBURI ( 焼 き鳥 -丼物 ) Pileće meso isprženo u ulju, ili ispečeno na roštilju, začinjeno soja sosom, šećerom i slatkim sakeom mirin. Pred kraj prženja, uz meso se isprži nekoliko komada praziluka. U zdelu se stavi topli kuvani pirinač, isprženo meso i praziluk se stave preko pirinča i preliju sosom iz tiganja.

( Iz knjige “Japanska ulična hrana” Dragana Milenkovića )