Japanorama

ŠKOLSKA GODINA U JAPANU – KOLIKO TRAJE?

U Srbiji je pre desetak dana počela školska godina, groznica oko nabavke udžbenika još traje, a u Japanu deca nemaju te brige u septembru, jer njihova školska godina počinje mnogo ranije – u aprilu.

O školovanju malih Japanaca opširno je pisala naša stalna saradnica, koja živi u Tokiju Alma Okađima, ali ovaj tekst postavljamo samo da naši čitaoci dobiju okvirnu informaciju šta je to što je različito među nama i Japancima, a naša tema ovog puta je samo trajanje školske godine i državni praznici. Čitajte i uporedite sami.

Znači, većinu onih stvari koje naši đaci rade u septembru, uslovno rečeno, mali Japanci rade u proleće.

U drugoj godini aprila počne školska godina ( udžbenici su već nabavljeni, jer ih svi osnovci u Japanu dobijaju besplatno od države – podeli im se u školama, pa tako, ipak, imaju manje briga).

Nastava počne, mali Japančići se još nisu kako treba navikli na školu, kada im u maju počne niz praznika, koji se popularno naziva “zlatna nedelja”.

Zvanično, škole ne rade samo 3. maja na Dan ustava i 5. maja na Dan dečaka, ali većina škola poštuje želje roditelja, koji dobijaju odsustva na te dane, pa im se mini raspust obezbedi bar u trajanju od nedelju dana.

Ali, iako u junu već počnu vrućine, pa i dosadna kišna letnja sezona, nazvana “cuju”, malim Japancima raspust nije ni na vidiku, jer škole ozbiljno rade punom parom do kraja maja, celog juna i celog jula.

Tek 1. avgusta počinje letnji raspust, a on traje tačno mesec dana, do 1. septembra.

Jesen je radna, mada je povremeno prekida nekoliko praznika: 15. septembar – Dan poštovanja starih osoba, 23. septembar – Dan jesenje ravnodnevnice, 10. oktobar – Dan zdravlja i sportski dan, 3. novembar – dan kulture, i 23. novembar – Dan zahvalnosti radu.

Od 25. decembra do 7. januara je Zimski raspust, pa tako japanski školarci mogu da se opuste. Dan odraslih je 15. januara, ,Dan osnivanja nacije je 11. februara, 23. februara je Carev rođendan, 21. marta je Dan prolećne ravnodnevnice, a tada, u trećoj nedelji marta, završava se zvanično školska godina.

Raspust između kraja i početka nove školske godine traje petnaestak dana i onda đaci kreću ponovo u krug.