Japanorama

50-GODIŠNJICA PING PONG DIPLOMATIJE – JAPAN BIO POSREDNIK

Posle završenih Olimpijskih igara u Tokiju, prečešljava se politička istorija odnosa Japana i NR Kine, ali, u sklopu toga i posredništva Japana u uspostavljanja odnosa između NR Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Japanski mediji ovih dana podsećaju da je u Muzeju stonog tenisa u Šangaju ovog proleća, 10. aprila, odigran prijateljski meč između NR Kine i Sjedinjenih Američkih Država, u znak sećanja na takozvanu “ping pong diplomatiju”, prvu posetu američkih stonotenisera NR Kini u aprilu 1971. godine.

U meču je učestvovalo 13 stonotenisera iz Šangaja i 13 američkih državljana koji žive i rade u NR Kini, ukupno 26 sportista-amatera, podeljenih u četiri tima.

U proleće 1971, naime, odnosi SAD i NR Kine bili su veoma zategnuti i bilo kakav kontakt je u to vreme bio nezamisliv. Ali, na 31. Prvenstvu sveta u stonom tenisu u Nagoji, u Japanu, kineski stonoteniseri su uputili poziv američkim kolegama da u povratku iz Japana posete njihovu zemlju.

Amerikanci su doleteli u Beiđing ( Peking ) 10. aprila 1971. Bilo je to prva ikada zabeležena poseta iz SAD NR Kini posle 22 godine “zamrznutih odnosa”, od osnivanja NR Kine 1949. godine.

Tokom osmodnevnog boravka igrano je više prijateljskih mečeva reprezentativaca dve zemlje, a američka štampa posebno je zabeležila jedan događaj.

Jedan američki stonoteniser ušao je bez ikakve pratnje u pogrešni autobus i nije više znao da se vrati. Saznavši za to, kineski reprezentativac je sam krenuo i po instiktu, pre policije, pronašao kolegu. Takav prijateljski gest signalizirao je da odnosi dve zemlje mogu da se sigurno poboljšaju.

Iduće godine kineska reprezentacija otputovala je u SAD, a iste 1972. godine američki predsednik Ričard Nikson doputovao je u Kinu, da razgovara sa liderom Mao Ce Tungom.

Svi prisutni na prijateljskom susretu u Šangaju u subotu obišli su komemorativnu izložbu o “ping pong diplomatiji”, a mlađi Amerikanci su najviše pominjali činjenicu da za tu “diplomatiju” nikada ne bi čuli da nisu gledali poznati film “Forest Gamp”, u kome se govori o tome.