Japanorama

MRŠAVLJENJE POMOĆU RAZMIŠLJANJA

Piše: Mićiko Norimoto

(odlomak iz knjige: “Tajne lepote Japanki”)

Ljudi koji imaju tendenciju ka suvišnoj težini često se drže navika koje osuđuju na propast njihove najbolje napore ka slabljenju. Ako izmenite ili izbacite takve loše navike, pa ih zamenite navikama vitkih ljudi, možete uneti velike izmene, a da ne pojedete nijedan grejpfrut.

Da li vi, na primer: • Jedete između obroka, grickajući čips ili keks dok radite ili gledate televiziju? (Ako morate nešto da grickate, neka to makar budu kalorije koje nešto vrede: povrće iseckano na štapiće, krekeri od pirinča, ili voće.) • Preskačete doručak, pa onda nešto grickate čitavog dana da biste to nadoknadili? • Imate običaj da jedete i pijete upravo pred odlazak na spavanje? • Nikada ne potrčite da biste stigli autobus? • Uvek izbegavate da idete stepeništem umesto liftom? • Sednete na stolicu čim nađete prazno mesto? • Jedete čak i dok vozite kola, ili šetate ulicom? • Kuvate i pripremate više hrane nego što vam je zaista potrebno? • Čuvate velike količine rezervi hrane u frižideru? • Jedete brzo? Ukoliko se bilo šta od ovoga odnosi na vas, pokušajte da to zamenite navikama koje će vam pomoći da smršate: • Pripremajte tri obroka dnevno, u isto vreme svakoga dana. Redovna ishrana je važna, a takođe je i efikasna u odvikavanju od grickanja između obroka. • Jedite polako, i svaki zalogaj dobro prožvaćite. • Postanite gurman, pa uživajte u kvalitetu (a ne kvantitetu) hrane koju jedete.

Nemojte jesti posle 8 sati uveče, a ako jedete, nemojte leći da spavate barem dva sata posle tog obroka. • Uvek idite da kupujete hranu sa punim stomakom. • Nemojte čitati novine ili gledati TV dok jedete. • Nemojte pretrpavati frižider ili ormane suvišnim rezervama hrane. • Nikada nemojte kupovati grickalice ili slatkiše; umesto toga uvek u kući imajte svežeg voća. • Izbegavajte prženu hranu i kremaste umake koji su teški za varenje. • Izbegavajte alkohol, ili se barem ograničite na jedno piće. • Pripremite samo onoliko hrane koliko možete pojesti da vam bude dovoljno, a da vam ništa ne preostane.

• Ako večerate napolju, jedite manje čitavog tog dana. • Ako idete na neki prijem, probajte PO MALO od svega, a puno ničega. • Izbegavajte da jedete SAMO dijetalnu hranu: to je opasno po vaše zdravlje. • Zamenite puter margarinom. • Naučite da pijete kafu i čaj bez šećera i šlaga. • Kuvajte hranu u vodi ili na pari, radije nego da je pržite. • Uklonite kožicu sa pileta – iz nje se unosi jedna četvrtina kalorija – a takođe skinite i masnoću sa mesa pre nego što počnete da ga jedete. Pokušajte da kupujete samo posno meso.

• Izbegavajte veoma začinjenu hranu, budući da je lako doći u iskušenje da se prejedete artiklima bogatog ukusa. • Popijte čašu vode PRE nego što sednete da jedete, pa nećete toliko mnogo jesti. • Ako morate da pojedete nešto za dezert, odaberite voće. • Nemojte pokušavati da okrenete novi list preko noći. Isprobajte po jedno japansko jelo jednom nedeljno, pa zatim postepeno unosite principe japanske kuhinje u svoj život.

Održavanje zdravlja i kontrola težine idu ruku pod ruku, pa ćete uspostavljanjem nekih osnovnih dobrih navika uskoro biti na putu ka dobro uravnoteženom životnom stilu. Ako možete, pokušajte da se pridržavate japanskog stila ishrane, tako što ćete svakoga dana uključivati oko 30 raznih vrsti hrane u manjim porcijama. Gojaznost je relativno retka među Japancima, a njihov stil ishrane svakako pomaže pri sprečavanju preteranog konzumiranja hrane.

To je navika koju zaista vredi imitirati ukoliko je vitkost – i, uopšte, pravilna ishrana – vaš cilj.