Japanorama

DOKTOR NAKAMURA – ZAUVEK U AFGANISTANU

Pre nešto manje od dve godine, 4 decembra 2019, japanski lekar Tecu Nakamura (中村 哲) ubijen je u Džalalabadu u Avganistanu, dok se sa pratiocima vozio na posao. Za njegovu smrt sumnjalo se da su krivi pripadnici jedne grupe Talibana iz Pakistana, kojima se nije sviđao ugled ovog Japanca koji je od 1978. boravio u Avganistanu, pomažući ljudima u Pešavaru i okolini. U vreme kada je ubijen imao je već status počasnog građanina Avganistana i od milja su ga zvali “čika Nakamura”.

Za preko 40 godina rada u Avganistanu, prvo kao lekar u okviru različitih dobrotvornih organizacija, a kasnije i direktor nekoliko fondacija, Nakamura je pomogao ne samo bolesnima i podizanju nivoa medicinske pomoći u toj zemlji, već je izgradio sistem kanala za navodnjavanje, koji su vodu doveli iz reke Kunar u istočnom delu zemlje, do pustinje Gamberi, u okolini Džalalabada. Pustinju je pretvorio u plodnu obradivu zemlju i šume, a izgradio je i dve bolnice i dve džamije.

Nakamura je rođen 1946. u Fukuoki na najjužnijem većem japanskom ostrvu Kjušju, gde je diplomirao medicinu, a gde je još u srednjoj školi prihvatio hrišćanstvo. Imao je 32 godine kada je došao u Avganistan kao lekar jedne grupe planinara, ali, zapanjen lošim uslovima života i neophodnošću pomoći narodu kraja u koji je stigao, odlučio da se potpuno posveti lečenju Avganistanaca. Prvi pacijenti koje je lečio imali su ili tuberkulozu, ili bili oboleli od lepre, a Nakamura je vrlo brzo zaključio da su pravi uzrok bolesti nedovoljna ishrana ljudi od ranog detinjstva.

Odlučio je da 1984. ponovo dođe u Avganistan, gde je radio kao lekar u jednoj bolnici u Pešavaru. Među bolesnima bilo je najviše izbeglica iz delova zemlje zahvaćenih borbama sa sovjetskim trupama. Sopstvenim naporima došao je do mnogo više sredstava za bolnicu od fondacija iz Japana, a već 1991. otvorio tri klinike u kojima je takođe konstatovao da većina obolelih u istočnom delu Avganistana poreklo svojih obolenja imaju u nedovoljnoj uhranjenosti od detinjstva.

Tada je već počeo da razvija svoju ideju da pomogne Avganistancima da unaprede poljoprivredu, tako što će im obezbediti navodnjavanje i poboljšati kvalitet zemljišta. “Jedan kanal za navodnjavanje donosi više koristi nego sto lekara”, tada je rekao Nakamura i posle velike suše 2000. godine počeo da radi na projektu izgradnje sistema navodnjavanja na stari način korišćen u njegovom rodnom kraju u Japanu vekovima ranije.

Prvi kanal bio je dug 25,5 km i dovodio je vodu iz reke Kunar u bukvalno pustinjski predeo. Kada su počeli da se čude tim njegovim aktivnsostima, Nakamura je jednostavno rekao: “U bolnicama lečimo jednog po jednog pacijenta, a ovaj kanal će pomoći čitavim naseljima”. Izgradio je još osam kanala i tako pomogao navodnjavanje 16 000 hektara zemljišta, čime je ishranjeno preko 600 hiljada stanovnika pustinje Ganberi.

Ali, Nakamura je počeo da izaziva protivljenje nekih radikalnih grupa Talibana, koji su javno govorili da podržavaju njegov rad, ali su više puta napadali njegove saradnike, a jednog Japanca iz te grupe kidnapovali i ubili. Nakamura, čiji žena i starija ćerka su živele sa njim u Avganistanu, ispraćen je posle smrti uz žaljenje mnogih Avganistanaca. U januaru 2021. Pošta Avganistana izdala je komemorativnu marku sa likom Tecua Nakamure, a njegovi projekti se, uprkos svemu, još nastavljaju u toj zemlji.