Japanorama

BRAT I SESTRA OBOJE ZLATNE MEDALJE U DŽUDOU

Prvi brat i sestra koji su ikada dobili zlatne medalje na istim Olimpijskim igrama su mladi Japanci Hifumi Abe (23) i Uta Abe (21). Oboje su dobili zlatne medalje u džudou i to u istom danu-u nedelju. Prvo je Uta u kategoriji do 52 kilograma pobedila Francuskinju Amandin Bušar, a za manje od sat posle toga Hifumi je pobedio Gruzijca Vazu Margvelašvilija u kategoriji do 66 kilograma.

Odmah posle pobede, Hifumi je izjavio da mu je sestrina pobeda dala snage da pobedi i on. Sestra je posle toga dodala da su oboje imali podršku cele porodice, koja im je pomagala od samog početka bavljenja džudoom.

Sledećeg dana, u ponedeljak, trećeg dana Olimpijskih igara, Japan je proslavio i zlatnu medalju trinaestogodišnje devojčice Momiđi Nišija, koja pobedila u takmičenju novog olimpijskog sporta – ulični skejt bord. Ona je istovremeno postala najmlađa olimpijska pobednica. Pre nje, najmlađa olimpijska pobednica bila je njena zemljakinja Kjoko Ivasaki, koja je u Barseloni 1992. pobedila u prsnom plivanju na 200 metara kada je imala 14 godina.