Japanorama

DIV MOKKO ZABAVLJA OLIMPIJCE

Građani Tokija i retki sportisti koji su mogli da se nađu u jednom od najvećih tokijskih parkova Šinđuku Gjoen iznenadili su se kada je među njih ušetao džin nazvan Mokko, visok 10 metara, čije udove i glavu pokreće čitav splet čeličnih sajli.

Džin Mokko stigao je u Tokio u subotu 17. jula da razveseli građane Tokija uoči Olimpijskih igara koje se otvaraju 23. jula u japanskoj prestonici.

Dizajn ovog džina rezultat je javnog glasanja dece, učenika osnovnih škola, prefekture Tohoku na severu Japana, koju je pre tačno 10 godina pogodio katastrofalni zemljotres i cunami. Deca su pozvana da predlože izgled i osobine ovog džina, a onda su ga “sklopili” dizajneri.

Praćen drugim lutkama, posebno proizvedenim za ovu priliku, Mokko je izveo čitav performans, igrajući, a onda je poznata japanska pevačica nacionalnih melodija “enka” Sajuri Išikava izrecitovala pesmu autora Naokija Matajošija “Srećni region Tohoku”. Ta pesma upućena svim građanima Japana i građanima sveta prenela je poruku da ljudi, čak i ako ih pogode najveće nedaće, mogu da nađu sreću.

Putovanje džina Mokkoa počelo je u maju, kada je obilazio gradove u kome još traju radovi na vraćanju u normalno stanje posle čitave decenije. Uz mnoge druge poznate ličnosti, Mokkoa je dočkala predsednica Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju Seiko Hašimoto, ranija ministarka i olimpijski sportista. “Nadamo se da će Mokko svima preneti poruku sreće”, rečeno je na kraju ceremonije dočeka.

Ovde možete da odslušate pesmu “Ningen Moyo ( 人間模様 )” – “Ljudska šara”, tu se misli na šaru kao ukras na odeći.