Japanorama

Savremena japanska grafika u Mostovima Balkana u Kragujevcu

Ljubitelji umetnosti imaju priliku da u Galeriji Mostovi Balkana u Kragujevcu uživaju u ekskluzivnoj postavci najnovijih radova savremene japanske grafike malog formata, realizovanih u različitim tehnikama i likovnim izrazima.

Postavka se može pogledati do 19. jula.

Postavka najvnovijih radova savremene japanske grafike malog formata predstavlja promociju japanske kulture grafičkog lista.

Radi se o grupi od 60 likovnih stvaralaca, članova Udruženja japanskih grafičara, umetničke formacije koja je osnovana još 1931. godine, i od tada veoma aktivno nastupa na izložbama svuda po svetu sa ciljem promocije japanske umetničke grafike na međunarodnom nivou.

Do saradnje sa japanskim Udruženjem i ove izložbe, došlo je zahvaljujući angažovanju novosadske grafičarke Snežane Petrović koja je 2018. godine bila gost prestižnog Univerziteta umetnosti Tama art u Japanu gde je osvojila nagradu Na Šestom međunarodnom trijenalu male grafike u Tokiju.

Na postavci su zastupljene grafike malog formata, realizovane u različitim tehnikama visoke, duboke, ravne, propusne i digitalne štampe.

Sagledavajući izložbu u celini uočava se mnoštvo različitih poetika od figurativnog do apstraktnog izraza.

Pre Kragujevca izložba Savremene japanske grafike je bila predstavljena u Novom Sadu i Nišu, a ljubitelji ove vrste umetnosti postavku mogu pogledati u Gradskoj galeriji Mostovi Balkana do 19. jula.

Izveštava novinar RTK Darko Milošević.

+

Izvor: Radio Televizija Kragujevac