Japanorama

BEZBEDNOST NA OLIMPIJADI DO MAKSIMUMA

Bezbednost na Olimpijskim igrama u Tokiju, koje počinju 23. jula, biće do maksimuma pojačana, izjavila je predsednica Organizacionog odbora političarka i bivša sportiskinja Seiko Hašimoto. Pored velikih ekipa policije, koje će biti angažovane u svim regionima koji imaju veze sa Olimpijadom, oko i u blizini 43 objekata, stadiona i takmičarskih staza, neprekidno će dežurati oko 18 000 pripadnika posebnog privatnog obezbeđenja, specijalno obučenog za ovu svrhu.

Hiljade pripadnika bezbednosnih snaga, koji će biti posebno prepoznatljivi, garantovaće sigurnost u svim segmentima, čak i ako gledališta uz borilišta budu puna ili delimično ispunjena, što će, naravno, zavisiti od zdravstvene situacije u tom trenutku. Bezbednosne ekipe će biti upozorene na maksimalnu fleksibilnost, kako ništa ne bi ugrozilo normalno funkcionisanje takmičenja.

Seiko Hašimoto je dodala da će zdravstvene provere sportista biti još dodatno pojačane, posle vesti da su članovi Olimpijskog tima iz Ugande bili pozitivni na testu za Kovid 19. krajem juna.

Mnoge manifestacije na ulicama i trgovima, koje uvek doprinose spektakularnosti događaja vezanih za olimpijadu otkazane su, ali su zato, kako bi se to nadoknadilo, angažovane posebne jedinice japanskih vazduhoplovnih snaga poznate kao “Blu impuls”, koje će iz mlaznih aviona slati različite poruke gledaocima i stanovništvu.

Od 23. jula do 24. avgusta, za vreme trajanja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara akrobati (aerobati) Japanskih odbrambenih snaga će, prilikom početka svakog takmičenja, na nebu, uz pomoć mlazova gasova raznih boja (plava, žuta, crna, zelena i crvena) crtati olimpijske krugove, dok će u vreme Paraolimpijskih igara biti korišćene samo tri boje: crvena, plava i zelena.

Prošle godine u martu, prilikom dolaska olimpijskog plamena u Japan (pre nego što su igre bile odložene) ovaj aerobatski tim iz vojne baze u oblasti Mijagi izvodio je svoje akrobacije i oduševio publiku.