Japanorama

JAPANCI ODUSTAJU OD POLNIH RAZLIKA

Vladajuća Liberalodemokratska stranka (LDP) odustala je od namere da do 16 juna u Japanskom parlamentu promoviše novi zakon o seksualnim razlikama, kako bi izbegla protivljenje tvrdokornih članova sopstvene stranke.

Kao član Grupe 7 i drugih saveza sa zemljama Zapada, Japan se trudi da svoje partnere prati i na ovom polju, ali mu to sve teže polazi za rukom, jer većina desničarskih članova tome želi da se suprotstavi.

Zakon koji treba da izjednači homoseksualce, lezbijke, biseksualce i druge “seksualne manjine” bio je spreman da uđe u proceduru u parlamentu, ali mu se usprotivio neočekivano veliki broj članova LDP.

U državnom parlamentu takve teme nekako i nailaze na razumevanje, ali u lokalnim organima upravljanja, u gradovima i opštinama, razumevanja za nove odnose u društvu nema mnogo.

Veoma je glasno odjeknulo kada je odbnornik jedne od tokijskih opština otvoreno upitao kako uopšte svi misle da će se rađati deca, ako bi svi Japanci odjednom postali homoseksualci.

Rasprava o predlogu zakona o jednakosti seksualnih orijentacija tako će biti odložena do oktobra, kad bi, posle smirivanja situacije oko Olmpijskih igara, možda mogao da se nađe način da se novi zakoni usvoje.