Japanorama

JAPANCI IMPRESIONIRANI NASLEĐEM SRBIJE

Istoričarka umetnosti Saći Šimada, Japanka, je u svom članku na My Serbia.jp ( veb sajt za pružanje informacija o Srbiji na japanskom jeziku) objavila da je pomogla u prikupljanju novca za obnavljanje srpskog nasleđa.

Konzervator-restaurator Dragan Stanojević i Saći Šimada uspeli su da obezbede grant od fondacije Sumitomo i od Počasnog generalnog konzulata Republike Srbije u Osaki c/o KINĆO ( KINCHO ) za restauraciju fresaka u kapeli kralja Dragutina u manastiru Đurđevi stupovi.

Do sada su aplicirali tri puta i vrlo su srećni što su ga konačno dobili. Šimada kaže: „Duboko sam zahvalna na njihovim donacijama. Izuzetna mi je čast što možemo zaštititi srpsko kulturno nasleđe i povećati mogućnosti za posao srpskim konzervatorima-restauratorima.“

Đurđevi stupovi je manastir Srpske pravoslavne crkve, posvećen Svetom Đorđu, zadužbina Stefana Nemanje, koji se nalazi na brdu iznad Novog Pazara, u Starom Rasu. Đurđevi stupovi su jedan od najstarijih srpskih manastira.

Uz novčanu pomoć prikupljenu u Japanu, tim beogradskog konzervator-restauratora Stanojevića će započeti ove jeseni da oživljava bogate freske iz ove kapele.

Iguman Gavrilo kaže: „Veliko mi je zadovoljstvo i čast što uzimate udela u zaštiti fresaka manastira Đurđevi stupovi.“

Svojevremeno je japanski profesor, istoričar umetnosti Mićitaka Suzuki, pomogao u dobijanju pomoći japanske vlade za obnovu manastira na jugu Srbije. Tako su restaurirane freske u Crkvi Svetog Jovana u Jašunji kraj Leskovca. Osim toga, zidno slikarstvo crkve Svetog Vaznesenja iz 17. veka u Velikom Krčimiru kod Gadžinog Hana se obnavljalo takođe zahvaljujući grantu fondacije za kulturno nasleđe i istraživanje umetnosti u Japanu i japanskim profesorkama restauracije Ćie Manabe i istoričarke umetnosti Masako Kido.

Fondacija koja je ovog puta obezbedila grant je Japanska fondacija Sumitomo koju je osnovalo 20 glavnih kompanija Grupe Sumitomo za podršku istraživanju i poslovanju u različitim oblastima kao što su osnovna nauka, životna sredina, umetnost / kultura i međunarodna razmena.

Predsednik kompanije Kinćo (KINCHO) Naohide Uejama, je Počasni generalni konzul Republike Srbije u Osaki. Predsednik Srbije je februara 2020. godine odlikovao gospodina Uejamu za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Japana Ordenom srpske zastave trećeg stepena sa poveljom.

Ovo sve je dokaz da su mnogi Japanci zainteresovani za srpsko kulturno nasleđe.

Fig.1-2 by Dragan Stanojević
Fig.3 by Slobodan Palma Botoski