Japanorama

PRAPOČETAK MANGE – IZLET U 12. VEK

Alma Halilović Okađima i Saći Šimada, žiteljke Japana i prijatelji Japanorame, dogovorile su se da odu u Park Ueno i tamo provedu nekoliko lepih sati.

Otišle su na izložbu drevnih japanskih grafika nazvanih “ĆOOĐUU GIGA” 鳥獣戯画, koja je otvorena od 13. aprila do 30.maja u Nacionalnom muzeju.

“ĆOOĐUU GIGA” 鳥獣戯画 su crteži životinja sa humorističkom tematikom, koji datiraju iz 12. veka. Pripisuju se svešteniku Kakujuu, poznatom i kao Toba Sođo, imaju status nacionalnog blaga i pripadaju hramu Kozanđi u Kjotu.

Smatra se da su to prvi koraci japanskog stripa -manga, kao i animiranog filma.

Rađeni su na japanskom ručno pravljenom papiru “vaši” , crtani mastilom, a na svakom komadu papira uvijenom u rolnu nalaze se po četiri slike.

Slike se posmatraju sa desna na levo, isto onako kao što se u Japanu i čita.

Japanci misle da je više od jednog umetnika učestvovalo u crtanju, jer se razlikuju po stilu, a “glavni junaci” su različite životinje: zečevi, žabe, majmuni ,kokoške, tigar, zmaj…

Koristeći životinje ,umetnici su “pričali” priče iz tadašnjeg života pa možemo videti majmuna koji je nešto ukrao i beži, dok ga zečevi i žabe jure,zatim se svi kupaju i pripremaju za ceremoniju, igraju i rvaju… svojim šaljivim crtežima su umetnici kritikovali neke društvene pojave a i ismejavali tadašnje budističke sveštenike.

Prva rolna je dugacka 13m i široka 30cm. Na njoj se može videti kako se majmuni i zečevi kupaju u jezeru,,zatim penju na neku planinu okruženi drvećem, dok žabe prave lukove i strele.