Japanorama

ČOVEK KOJI JE PREPORODIO JAPAN

Fotografije i tekst: Ljubiša Anđelković


Iejasu Tokugava (1542 -1616) bio je sin neznatnog velikaša, a od pete godine talac kod očevih moćnih saveznika. Rodio se u zamku Okazaki, čiji vrt je sada pretvoren u istoimeni park, koji je na kraju marta obišla porodica Ljubiše Anđelkovića, saradnika Japanorame, koji decenijama boravi u Japanu.

Iejasu je još kao dete bio navikao da trpi i čeka, sačekao je svoj trenutak da zavlada Japanom. Bio je saveznik i Nobunage Ode vladara Japana i regenta Hidejošija Tojotomija, da bi lagano ojačao i posle Hidejošijeve smrti postao jedan od regenata.

Pošto su ga optužili za uzurpaciju vlasti, sukobio se sa protivničkom vojskom, koju je predvodio jedan od njegovih protivnika Kazušige Išida. Bitka se odigrala 21. oktobra 1600. na polju Sekigahara, gde je Iejasu predvodio 80 hiljada vojnika protiv 130 hiljada pripadnika protivničke vojske. Iejasu Tokugava postigao je spektakularnu pobedu, a tokom bitke odsečeno je 40 000 neprijateljskih glava. Posle bitke neki od protivnika su ubijeni, nekima oduzeti ili smanjeni posedi, a Iejasuovi saveznici dobili su veća imanja. Iejasu se 1603. godine proglasio za šoguna, a već 1605. vlast preneo na svog sina Hidetadu, kako bi obezbedio naslednost šogunske titule svojoj porodici.

Preuređenje zemlje, strogi zakoni i vešt način uprave šoguna iz porodice Tokugava, što je sve zamislio Iejasu, doneli su Japanu skoro tri veka dug period mira. Da bi preuredio zemlju, izgradio je grad Edo, koji se danas zove Tokio . Šoguni Tokugava vladali su Japanom iz Edoa, koji je Iejasu podigao severno od careve prestonice Kjota. Iejasu je sahranjen u mestu Nikko, u kome je u njegovu čast izgradjen jedan od najlepših kompleksa hramova i svetilišta na svetu.

Iejasu je izolovao Japan, da bi ga sačuvao od stranih uticaja. Danas, više od 400 godina posle te izolacije, Japan je deo sveta, što pokazuju i putokazi u parku na tri jezika, samo 50 metara od njegovog spomenika.

Sakura, japanska tresnja, cveta krajem marta i pocetkim aprila, zavisno od vremenskih prilika varijacija, može da bude 3 nedelje od godine do godine.

Lokacija je prefektura Aići ( Aichi ), park Okazaki. Nekih 800 stabala sakure je u cvatu, pešacka je zona.

Kanal reke Otogava (Otogawa) sa dve strane parka.

2021. je piknikovanje redukovano, zbog pandemije

Zamak Okazaki, u njemu je rođen i odrastao Iejasu Tokugava, ujedinitelj Japana.

Tokugavin spomenik.

Nje sakura samo po parkovima, brojne ulice je imaju kao drvored