Japanorama

RASCVETALO DRVEĆE U TOKIJU

Piše: Dragan Milenković


Zbog pandemije ne možemo da putujemo u Japan, ali, iznenada, evo šanse! Gospođa Ecuko Cunozaki, violinistkinja, član Tria EN, koji smo predstavili na Japanorami, nekada i višegodišnji žitelj Beograda, gde joj je suprug bio stacioniran kao Amasadaor Japana, išla je danas u šetnju parkom MEGURO SKY GARDEN u delu Tokija Meguro u kome živi.

Fotografije sa šetnje objavila je na Fejsbuku, a, uz dozvolu, preuzeli smo deo fotografija, da ih vide i čitaoci Japanorame. Gospođa Cunozaki živi veoma blizu ovog parka, samo na tri minuta hoda, kako kaže.

Meguro – ku 目黒区 je jedan od centralnih kvartova Tokija i jedan od najstarijih. Na teritoriji ovog kvarta ima nalazišta predmeta iz paleolita, perioda Đomon, Jaoi i Kofun.

Prvobitno, na teritoriji ovog dela prestonice bila su dva grada, Meguro i Hibusuma, oba u oblasti zvanoj Musaši. Grad Edo, sedište šoguna Tokugava, je osnovan na početku 17. veka, a od druge polovine 19. veka, od Meguroa i Hibusume stvoren je kvart Meguro, što na japanskom znači CRNE OČI.

To nisu crne oči neke lepe devojke, kako bi neko pomislio, već crne oči budističkog božanstva Fudo (Meguro Fudo iz hrama Rjusenđi).

Šogun Tokugava je, naime, bio naredio da se pet ovakvih statua sa crnim “urokljivim” očima postavi na pet ključnih mesta u gradu Edo, da čuvaju grad od zlih sila.

U kvartu Meguro živi oko 280 000 hiljada stanovnika, na površini od 14,67 km2. U kvartu Meguro su i neka najzanimljivija mesta u Tokiju, među kojima je jedan od kampusa Univerziteta Tokio (nekad Carski univerzitet) blizu koga je i izvanredan Etnografski muzej, ali i Dom za strane studente Komaba, u kome je pisac ovih redova proveo dve lepe godine, dok je bio na studijama u Japanu.

Tu je i centar mladih Šibuja, fantastično mesto Đugaoka (gde sam sa porodicom živeo dok sam bio dopisnik Tanjuga u Tokiju od 1992. do 1995.) i još mnogo interesantnih mesta koji daju čar Tokiju.

Na fotografiji su prve rascvetane trešnje, vrste Someijošino, ali ima i mnogo drugog cveća.

Zbog pandemije, ove godine, posetioci će moći da gledaju rascvetalo drveće, ali neće moći da prave tradicionalne piknike i uživaju u lepoti trešnjevog cveta.

Što se trešnje više rascvetavaju, u parku je više ljudi, a mnogi od njih usput kupe hranu ili samo kolače i jedu ih usput, jer piknici ove godine nisu dozvoljeni.

Park MEGURO SKY GARDEN je veoma neobičan, jer je stešnjen između velikih zgrada i ceo može da se fotografiše samo iz vazduha. U park se ulazi sa 9. sprata jedne visoke zgrade, ili sa 5. sprata druge zgrade. Po tome, ovaj park je verovatno jedinstven u svetu.