Japanorama

KAŽNJENI ZBOG 2 MINUTA

Odbor za obrazovanje japanskog grada Funabašija kaznio je sedmoro zaposlenih pošto su u toku skoro dve godine izlazili sa posla 2 minuta pre kraja radnog vremena. Otkriveno je da je u prekršajima učestvovalo sedmoro zaposlenih, a da je vođa bila 59-godišnja žena.

Oni su, umesto da izađu u 17.15, kad im se završava radno vreme, izlazili u 17.13, kako bi uspeli da “uhvate” autobus prema svojim kućama, koji je sa stanice blizu njihovog radnog mesta polazio u 17.17. Sledeći autobus, kako su objasnili, polazi čak 30 minuta kasnije. Da bi uspeli da prikriju prekršaj, zaposleni su falsifikovali kartice, koje ukucavaju pri dolasku i po odlasku sa posla, pa je sve izgledalo kako treba, dok nisu otkriveni.

Utvrđeno je da su prekršioci to radili od maja 2019, do marta 2021, pa je “vođa grupe” kažnjena odbijanjem od plate u roku od tri meseca ukupne sume od 137 000 jena ( isto u dinarima ). Ostali su kažnjeni opomenama. Sada se očekuje da autobuska kompanija promeni svoj red vožnje, jer, umesto da ih osuđuju, sugrađani su javno izrazili svoje simpatije prema prekršiocima.