Japanorama

ISTOPOLNI BRAKOVI

Sud u japanskom severnom gradu Sapporo oglasio je protivustavnim ponašanje Vlade Japana koja odbija da prizna istopolne brakove. Tu presudu donela je žena-sudija Tomoko Takebe, postupajući po tužbi dva muška i jednog ženskog para, koji su tražili dozvole da se venčaju, ali su odbijeni. Sud, međutim, nije prihvatio zahtev tužitelja da im se dodeli velika novčana naknada. Sudija Takebe je objasnila da vlada krši tačku 14. Japanskog ustava, koja kaže da su svi građani u Japanu jednaki po pravima.

Ovo je mali “trijumf” za pobornike istopolnih brakova u Japanu, kojih ima još veoma malo i nisu priznati ni zakonski, ali ni široko u društvu. Japan je jedina razvijena zemlja, članica “Grupe 7”, koja ima negativan stav prema istopolnim brakovima, iako pokušava da se prikloni zapadnoevropskim i američkim trendovima. Nekoliko desetina japanskih opština donele su odluku o izdavanju neke vrste dozvola da istopolni parovi mogu da žive zajedno, ali im nije omogućeno da se venčaju.

Japanorama je već pisala o izjavi poslanika vladajuće japanske partije u jednom od gradskih odbora, koji je javno zapitao kako neko zamišlja da se u Japanu rađaju deca – ako u jednom trenutku svi muškarci postanu homoseksualci, a žene lezbijke.