Japanorama

OLIMPIJADA – OSTAVKA ZBOG UVREDLJIVE IZJAVE

Kreativni direktor za ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Tokiju u julu i avgustu ove godine Hiroši Sasaki ( 66 ) podneo je ostavku zbog uvredljive izjave na račun jedne žene – Naomi Vatanabe 渡辺 直美 ( 33 ), glumice, modne kreatorke i pre svega komičarke. Sasaki je rekao da bi na Ceremoniji otvaranja Olimpijade u Tokiju Naomi mogla da se pojavi sa svinjskim ušima, kao “Olimpijska svinja”.

Naomi je više nego punačka ( Japanci to kažu PLUS VELIČINA ), ali to joj nije smetalo da se vine u nebo javne zabave, pokazujući da joj velike obline ne smetaju da bude vesela, pozitivna i sigurna u sebe. Postala je izuzetno popularna imitirajući američku pevačicu Bijonse, posebno njene pesme „Dreamgirls” i „Crazy in Love“. Ona je takođe razvila svoju modnu liniju, koja podstiče punačke i druge osobe “nesavršenih tela” da budu lepe, vesele i, kako to Japanci vole da kažu “slatke”.

Sasaki je postao tema tabloidnog nedeljnika “Šjukan Bunšjun” koji je otkrio da je tačno pre godinu dana, na sastanku tima, koji je trebalo da pripremi ceremonije otvaranja i zatvaranja za predstojeće Olimpijske igre, Sasaki predložio da na Ceremoniji otvaranja nastupi Naomi Vatanabe, kojoj bi na glavu stavili svinjske uši, a da se njena uloga u svojevrsnom karnevalu nazove “Olympig “ ( Olimpijska svinja ). Žene koje su bile u timu usprotivile su se, a cela priča je skoro zaboravljena kada je odlučeno da obe ceremonije budu pojednostavljene, veliki tim bio raspušten, a u njemu ostao samo Sasaki sa nekoliko saradnika. Kada se pojavio “Šjukan Bunšjun” nastao je skandal, Sasaki je morao da se javno izvini i da podnese ostavku.

Ovo nije prvi seksistički skandal vezan za Omipijske igre, mnogo pre njihovog početka. Prvo je, pre tačno mesec dana, predsednik Organizacionog komiteta igara Joširo Mori bio primoran da podnese ostavku, jer je javno rekao da žene, kada su članice takvih komiteta “ne znaju da prestanu da pričaju i suviše brbljaju”. Umesto Morija, postavljena je bivša ministarka i sportiskinja Seiko Hašimoto. A, evo, sada i druge neprijatnosti, čija je žrtva bila Naomi Vatanabe, koja će, posle ovoga, verovatno, postati dodatno popularna.