Japanorama

UME – CVETANJE ŠLJIVA U JAPANU

Fotografije i objašnjenja: Ljubiša Anđelković


Japan je poznat po cvetanju trešanja, kada Japanci izlaze u parkove, trešnjare, u prirodu, da uživaju u prelepim cvetovima, čije kratko trajanje podseća na lepotu života – koji takođe ne traje dugo.

Međutim, još od februara, pre trešanja, u Japanu uživaju i u rascvetalim šljivicima, u kojima rastu japanske šljive (UME – na japanskom). One su malo različite od naših, Japanci ih skoro ne jedu presne, ali zato su UME BOŠI (ukiseljene šljive – neka vrsta turšije) omiljena hrana i dece i odraslih u Japanu, a nezamenljive su kao dodatak ishrani bolesnika. Japanci od šljiva prave i UMEŠJU – jednu vrstu likera.

Ove fotografije i objašnjenja Japanorami je poslao naš zemljak Ljubiša Anđelković, koji u japanskom gradu Nagoji radi kao Customer Support Manager za DELL Technologies. Ljubiša u Japanu živi sa porodicom, suprugom Sopom ( Sopha ) i ćerkom Anom. Supruga je sa Tajlanda, upoznali su se u njenoj zemlji, gde su živeli pre dolaska u Japan.

Ljubiša je u Japanu od 1. Septembra 2003, a supruga i ćerka su stigle za njim 27. Septembra 2008. Porodica voli da putuje, po Japanu u dane vikenda i odmora, ali i u Tajland i okolne azijske zemlje.

Ljubiša vodi sajt “SRBIJA DO TOKIJA” https://srbijadotokija.com na kome postavlja fotografije i zapise sa putovanja, ali i tekstove i fotografije o interesantnim događajima u Japanu, zemlji koja je njegovoj porodici i njemu, čak i posle dve decenije, interesantna.

Pre dve i po godine, kada je 2018. pripremano izdavanje knjige “Japan o deci i za decu” Ljubiša i njegova porodica pomogli su odabranim fotografijama, a ćerka Ana bila je maneken za fotografiju na zadnjoj korici.

Posle smo nekoliko primeraka knjige poslali njegovim prijateljima i rođacima u Srbiji. Ljubiša ih često iznenadi ponekom knjigom o Japanu. To mu je lep način komunikacije sa dalekim zavičajem.

Cvetanje “ume” sljiva, pocetak marta.

Lokacija: Mie Prefecture, Suzuka, Forest Garden.

 

 

Lokacija: Mie Prefecture, Nabana No Sato, dnevno i nocno uzivanje cvetu.

330 stabala

 

 

 

 

Kada sazreju, u junu, mada uvek izgledaju kao zelene kajsije, od njih se pravi “umeshi”, kao liker jacine martinija.

Supermarketi postave standove za prodaju posuda I pribora. Mnogi prave taj liker kod kuce.