Japanorama

KLJUČNA REČ “GAMAN” – TRPETI, IZDRŽATI – SAMOUBISTVA POZNATIH

Japan ima dobre rezultate u borbi sa Koronom, od nešto više od 8600 umrlih za godinu dana, na 127 miliona stanovnika, koliko ih ima ova zemlja. Od oko 448 000 zaraženih, preko 426 000 je ozdravilo. Čak je i ukupni broj umrlih Japanaca u 2020, od bilo kojih uzroka, smanjen za 0,7 %, što je prvo smanjenje za 11 godina.

Ali, od pojave virusa Korona, naglo je povećan broj samoubistava, u zemlji, koja je inače među vodećim po samoubistvima u svetu. Tokom 2020, bilo je preko 20 000 samoubistava, a samo u jednom mesecu (u oktobru) bilo je više samoubistava nego mrtvih od korone u Japanu u celoj godini.

Ono što najviše zabrinjava su samoubistva žena, koje su oslonac tradicionalne japanske porodice, ali i nove savremene porodice, u kojoj je sve više razvedenih i sve više samohranih majki, koje obično izdržavaju decu.

Žene su najveće žrtve korone, jer je najveći broj žena zaposlen na osnovu privremenih ugovora, tako da ne samo da nemaju sigurnost, već ni načine da obezbede kredit za kupovinu stana-kuće, da plate deci školarinu. Zaposlene Japanke, najčešće osoblje u restoranima brze hrane, samoposlugama i na sličnim poslovima koji zahtevaju naporan rad, ali ne i dovoljnu nadoknadu, koja obezbeđuje siguran život.

Još jedna posledica Korone u Japanu su i samoubistva poznatih ličnosti, među njima najviše mladih žena, koje naoko zrače optimizmom, voljom za životom i koje su predstavljale uzor milionima žena i devojaka u Japanu.

Juko Takeući ( 40 ), bila je zvezda japanske televizije i filma, dominirajući ulogama u masovno praćenim serijama nacionalne televizije. Otkrivena još kao srednjoškolka, smatrana je jednom od najvedrijih javnih ličnosti, dobila je sve nagrade koje glumica u Japanu može da dobije, a kada se ubila, imala je dvoje dece. Oba njena muža, bili su glumci i idoli mladih i starih Japanaca. Nađena je 27. septembra obešena u svom stanu u tokijskom elitnom kvartu Šibuja.

Sei Ašina (36), još jedna prelepa glumica, koja je započela karijeru ulogom u francuskom filmu “Svila”, a onda igrala u mnoštvu TV serija, devojku super heroja, koju su posebno obožavali mladi . Nađena je 14. septembra mrtva u svom stanu – samoubistvo.

Hana Kimura ( 22 ) poznata sportistkinja, rvačica, istovremeno TV zvezda u rijaliti programu “Teras Haus” Televizije TBS. Majka joj je takođe bila poznata rvačica i smatrana je jednom od najsamouverenijih mladih žena u Japanu. Nađena je mrtva u svom stanu 23. maja, a uzrok je bilo samoubistvo.

Na dan 18. jula ubio se i jedan popularni muškarac, glumac i pevač Haruma Miura (30), dobitnik najprestižnijih nagrada i ljubimac japanske publike. On je nađen obešen u stanu, u kome je živeo sam.

Japanski psiholozi objašnjavali su ovu seriju samoubistava nemogućnošću mladih zvezda japanske javne scene da održe vizije idealne lepote i sreće, koje su stvorili svojim ulogama. “Oni ne žive tako sjajne živote, kakvima ih prikazuju u medijima i na sceni. Njihovi životi su, čak i više nego kod običnih Japanaca, puni svakodnevnog trpljenja i pritisaka kojima su izloženi u jednom veoma striktnom i strogo organizovanom društvu”, rekao je Jasujuki Šimizu, iz nevladine organizacije koja se bavi načinima da se izbegnu samoubistva. “Gaman”, trpeti, izdržati, je jedna od najčešćih reči u Japanu danas, iako cela zemlja i njena prestonica Tokio, gledano iz inostranstva, deluju veoma sigurno, uspešno i savršeno, dodao je on.