Japanorama

SRBIJA POMOGLA MEĐU PRVIMA – KONFERENCIJA – 10 GODINA NUKLEARNOG AKCIDENTA U FUKUŠIMI

„Skoro 20,000 ljudi stradalo tokom akcidenta u Fukušimi, a više od 2,500 njih se vode kao nestali u katastrofi. „Skoro Odmah nakon zemljotresa“, istakao je ambasador Japana Takahiko Kacumata. Vlada Srbije je bila među prvima koja je ponudila pomoć Japanu. Krajem marta, je preko Crvenog krsta obezbedila približno 50 miliona dinara, a nakon ove brze akcije, na kraju je sakupljeno oko 170 miliona dinara donacijama stanovništva“, rekao je Kacumata.

Ambasador Kacumata je svojim obraćanjem otvorio onlajn konferenciju povodom 10 godina od nuklearnog akcidenta u Fukušimi pod nazivom „Nuklearna sigurnost danas: Fukušima – 10 godina posle“, koju je organizovao Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM)

Direktor SRBATOM-a Slađan Velinov je izjavio da je konstantom izgradnjom kapaciteta Direktorata, kao stručnog i nezavisnog regulatornog tela, obezbeđeno da se na sve izazove koji mogu nastati usled akcidenta ovakve vrste, bilo gde u svetu, odgovori adekvatno i spremno. „Jedan od dokaza da smo na pravom putu je uspešno učešće na međunarodnoj vežbi ConvEx-3 tokom koje je simuliran odgovor na akcident na nuklearnoj elektrani Pakš u Mađarskoj. Direktorat je pokazao da u slučaju nuklearnog akcidenta u našem najbližem komšiluku, pravilnim radom, posledice mogu da se svedu na minimum“.