Japanorama

TOKIJSKA OLIMPIJADA BEZ STRANIH LJUBITELJA SPORTA?

Japanska vlada je blizu odluke da ne dozvoli stranim ljubiteljima sporta da posmatraju takmičenja na Olimpijskim igrama u Tokiju, koje treba da počnu 23. jula. Igre su bile zakazane za 2020, ali su odložene zbog pandemije virusa Korona.

Japanska medija navode da je vlada već donela odluku, a da će Japanski organizacioni komitet za Olimpijske igre do kraja marta razgovarati sa Međunarodnim olimpijskim komitetom kako da se ta odluka sprovede. Japanska vlada se plaši da bi dolazak velikog broja turista iz inostranstva doneo pravi talas zaraza od virusa, od koga se Japan prilično vešto brani. U toj zemlji sa 127 miliona stanovnika bilo je veoma malo zatvaranja i vanrednih mera, dok će neka vrsta vanrednog stanja u Tokiju i tri okolne prefekture trajati samo do sredine druge polovine marta.

Japan je do sada vakcinisao samo mali broj medicinskih radnika ( oko 40 000 ), za april predviđa nastavak toga, ali masovna vakcinacija za celo stanovništvo ne bi mogla da počne pre juna. Japanska vlada je već ranije objavila da za sportiste koji učestvuju na Olimpijskim igrama neće tražiti obaveznu potvrdu o vakcinisanju, ali je već donela strog pravilnik o kretanju sportista, koji neće moći da budu u gledalištima, i biće im prilično ograničeno kretanje po Japanu.

Sada se razmatra i restriktivno ponašanje kada su domaći gledaoci u pitanju, iako je veliki broj ulaznica unapred već prodat. Većina konačnih odluka trebalo bi da bude doneta do kraja marta.