Japanorama

SRBIJA I VAKCINE – TEMA U JAPANU

Srbija je peta u svetu po vakcinisanju stanovništva, objavila je na svom Fejsbuk profilu istoričarka umetnosti Saći Šimada, Japanka koja izučava našu srednjevekovnu umetnost i predstavlja je u Japanu. Ta stopa je neverovatna, posebno kada se uporedi sa podatkom da je po broju zaraženih Srbija nedavno bila osma na svetu, komentarisala je Šimada. Ona je na profil postavila i video izveštaja japanske televizije o uspesima Srbije u vakcinisanju. Japancima je posebno interesantno to što Srbi mogu da biraju koje će vakcine primiti, između čak pet različitih proizvođača, pa, shodno tome, i više različitih zemalja. U TV prilogu je govorio i Tacuja Hirano, Japanac koji uređuje video-sajt SERBIA CHANNEL, na kome predstavlja različite teme iz Srbije i regiona bivše Jugoslavije. Hirano je posebno pohvalio predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zahvaljujući čijem, kako kaže, ličnom angažovanju, je Srbija uspela da nabavi toliko veliki broj vakcina. Hirano je dao precizne podatke o nabavkama vakcina u Srbiji, ali i o istorijskim vezama Srbije sa zemljama Evropske unije, ali i sa Rusijom i Kinom.

U Japanu vakcinisanje je počelo veoma stidljivo, jer je u martu predviđeno da bude vakcinisano samo 40 000 zdravstvenih radnika, vakcinisanje zaposlenih u zdravstvu će se nastaviti u aprilu, a tek bi u maju ili junu moglo da počne masovnije vakcinisanje stanovništva. Japan je do sada odobrio samo vakcine proizvođača Fajzer iz SAD, a drugu vakcinu bi mogao da odobri u maju ili junu.

Od 127 miliona stanovnika u Japanu, u toj zemlji je 438 956 osoba bilo zaraženo, 418 261 se oporavilo, a umrlo je samo 8227. osoba. Japan je, inače, ranije objavio da vakcinaciju neće postavljati kao uslov dolaska sportista i gledalaca na Olimpijske igre u Tokiju, koje počinju u julu ove godine.

U Japanu skoro da nije bilo potpunog zatvaranja i policijskog časa. Vanredno stanje, koje je bilo veoma blago, ukinuto je u većini oblasti, a ostaje još samo dve nedelje u Tokiju i u tri okolna područja. Vanredno stanje podrazumeva ranija zatvaranja ugostiteljskih objekata, ali i velike državne naknade vlasnicima, kako bi nadoknadili gubitke.

https://www.facebook.com/sachi.shimada1/videos/10159821895002223