Japanorama

PREDSTAVLJAMO: TRIO EN

JAPANORAMA sa ponosom predstavlja TRIO EN

Malu grupu muzičara, sastavljenu od tri Japanke, koje su na neki način vezane za Srbiju i za prostor nekadašnje Jugoslavije. Godinama smo ih viđali odvojeno ili zajedno,
u Beogradu, gde su dve od njih duže ili
kraće živele, ili u Japanu, njihovoj postojbini, gde daju sve od sebe da povežu dva naroda Japance i Srbe kroz muziku i muzičku tradiciju.

Gospođa Ecuko Cunozaki je, svakako, pokretačka snaga ovog trija, koja je svojom neiscrpnom energijom inspirisala mnoge muzičke događaje. Sećamo se njenih samostalnih koncerata, ali i veoma plodne saradnje sa čuvenim požarevačkim Horom Barili, koji je bio čest gost Ambasade Japana u Beogradu. Fumiko Takešita živi u Beogradu već duže vreme i prisutna je u društvenom životu grada i kao izvođač u okviru KUD-a „Gradimir“, ali i u veoma gledanim TV emisijama u koje je uvek pozivaju prvenstveno zbog njenog umeća izvođenja melodija na harmonici, ali i zbog njenog ličnog šarma i veselog nastupa, kojim uvek očara gledaoce-. Najveća tajna za nas je trenutno Tatara Toki, koju su neki od nas imali prilike da vide i čuju, ali čiji tajanstveni umetnički nadimak govori mnogo o njenom pristupu japanskoj tradiciji. Šinobue su neki u Srbiji uspeli da čuju samo u nekim starim crno-belim filmovima, često vezanih za doba samuraja, a njen duh je svakako pritajena eksplozija, pošto je za umetničko ime uzela naziv za drevne srednjevekovne visoke peći od specijalne gline, u kojima se u nekim predelima Japana još pravi čelik i čuveni japanski mačevi – što je prepoznao i UNESKO.

Želimo da ovo bude samo prvo predstavljanje ovog trija, a da nam ovi tekstovi i fotografije budu samo početna tačka u praćenju njihovih aktivnosti i dostignuća.

TRIO EN

TRIO EN je grupa japanskih muzičara koji sviraju različite umetničke melodije iz Japana i Srbije. Čine ga Tatara, stručnjak za šinobue (japanska frula-svirala od bambusa), Fumiko, umetnik na harmonici i član nagrađivanog orkestra KUD Gradimir iz Beograda i Ecuko, violinistkinja i predstavnik „Udruženja za promociju muzičke razmene između Srbije i Japana“ .

TRIO EN je nastupao više puta u Japanu, uključujući i koncerte u zgradi Ambasade Srbije u Tokiju, a 2018. godine proizveli su i CD  pod nazivom „Srpska i japanska muzika“.

Tatara TOKI (umetnik na tradicionalnoj fruli-svirali šinobue)

Njena muzička aktivnost, kojoj se potpuno posvetila, zasniva se na istraživanju potencijala šinobuea, instrumenta koji je pomalo nostalgičan i prebiva u dušama Japanaca, uz zadatak koji je zadala sebi, da ga učini prijemčivim i za srca savremene generacije. Kultivišući tehnike u tradicionalnom japanskom stilu, kao i u zapadnoj klasičnoj muzici, njen napredni izvođački stil izražen je u svim aspektima. Njeno umetničko ime „Tatara“ potiče od šokantnog utiska koji je osetila dok je posmatrala tradicionalnu srednjevekovnu tehniku obrade čelika u mestu Okuizumi.

Ona je i predstavnik udruženja „Tokikai“, i direktor „Japanske asocijacije – instituta za šinobue“.

Fumiko TAKEŠITA (umetnica na harmonici)

Studirala je harmoniku kod eminentnog majstora harmonike Slavka Caleta Mitrovića u Srbiji. Član je nagrađivanog orkestra KUD Gradimir (Beograd). Fumiko je učestvovala na različitim koncertima i u TV emisijama u Srbiji kao solista ili član orkestra. Nastupala je nekoliko puta i u ambasadi Republike Srbije u Tokiju.

Fumiko je takođe angažovana na istraživanjima o srpskoj muzici i plesu, a napisala je članak o srpskoj muzičkoj tradiciji za jednu publikaciju u Japanu. Održala je predavanje o srpskoj tradicionalnoj muzici u Ambasadi Srbije 2015. i 2019. godine.

Ecuko CUNOZAKI (violinistkinja)

Violinu je počela da svira sa 4 godine, a studirala je kod eminentnih muzičara iz Japana i SAD-a. Pored Japana, Ecuko je nastupala i u inostranstvu, u Londonu, Moskvi, Ženevi i Srbiji, gde je njen suprug radio kao diplomata. Pokrenula je „Udruženje za promociju razmene muzike između Srbije i Japana“ 2010. godine i bavi se različitim vidovima kulturne razmene, poput uvođenja muzike obe zemlje u programe učenja i izvođenja i razmene muzičara. Član je odbora „Japansko srpskog društva“, kao i udruženja ličnosti za pomoć u društvenom javnom interesu „Save the Children Japan“ i NPO „SEEDS ASIA“.

Kako zvuči harmonika u rukama Fumiko Takešita

Poslušajte sami…

Pusti video zapis