Japanorama

SEIKO HAŠIMOTO PREDSEDNICA ORGANIZACIONOG KOMITETA OLIMPIJSKIH IGARA U TOKIJU

Ministarka za Olimpijadu i olimpijska takmičarka Seiko Hašimoto 橋本 聖子 novi je predsednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju. Hašimoto je izabrana posle ostavke prethodnog predsednika Joširoa Morija, koji je ostavku podneo pod pritiskom, zbog seksističkih izjava. Ona je odmah podnela ostavku na mesto ministra, kako bi preuzela novo zaduženje.

Na ovaj način je prevaziđena kriza u Organizacionom komitetu, koji ionako ima pregršt problema zbog odlaganja igara za 2021. godinu i mnogo nedoumica kako će se završiti opasna pandemija virusa Korona.

Seiko Hašimoto ( 56 ) bila je poznati sporista i takmičarka na Olimpijskim igrama u biciklizmu ( tri puta ) i brzom klizanju ( četiri puta ), osvojivši broznanu medalju u brzom klizanju na 1500 metara u Alebertvilu u Francuskoj 1992. Bila je ministarka za Olimpijske igre Japana pred ovu Olimpijadu, a pre toga 2019. ministarka za jačanje prava žena.

Kažu da su joj roditelji dali ime po japanskom nazivu za olimpijsku baklju SEIKA.

Udata je za policijskog službenika i majka je šestoro dece ( od čega troje usvojene ). Bila je prvi japanski političar koji je uzeo trudničko bolovanje kada je 2000. rađala prvu ćerku.

Prva njena izjava posle novog postavljenja bila je da će “kao sportista” dati sve od sebe da Olimpijada bude bezbedna i za takmičare i za posetioce.

Joširo Mori (83) podneo je ostavku posle izjava da žene u političkim i sportskim upravnim telima mogu da uđu u njih, ali da treba da više ćute i ne uzimaju reč, jer “ne znaju kada je dosta”. Vladajuća Liberalodemokratska partija (LDP) bila je spremna da na Morijevo mesto postavi čoveka njegovih godina, uz zvaničnu partijsku potvrdu da se LDP slaže sa njegovim izjavama o učešću žena u politici.

Izbor Seiko Hašimoto podržao je MOK, uz izjavu da je ona “odličan izbor”, kako bi 23. jula Olimpijske igre u Tokiju mogle da budu otvorene.

Seiko Hašimoto je, uprkos svim hvalama, imala i “nezgodnu epizodu” sa poljupcem u javnosti sa japanskim šampionom u umetničkom klizanju Daisukeom Takahašijem, 2014, kada je ona imala 49, a on 28 godina. Tada je bila optuživana za lascivno ponašanje, pa čak, i , zbog razlike u godinama, za seksualno uznemiravanje, ali njeni kvaliteti su na kraju pobedili.