Japanorama

VAKCINA PROTIV KOVIDA 19 NIJE USLOV ZA OLIMPIJADU (?)

„Japan razmatra sveobuhvatne mere, koje bi mu omogućile da organizuje i održi Olimpijske igre u bezbednim uslovima, čak i ako se vakcinisanje ne postavi kao uslov“ izjavio je 20. januara Glavni sekretar Japanske vlade Kacunobu Kato. To prenosi agencija Kjodo, nagoveštavajući da bi vakcinisanje kao uslov za dolazak u Japan sportista-učesnika i gostiju-posmatrača moglo da bude već unapred odbačeno.

Mada u svetu vakcinisanje razmatraju kao uslov za putovanja, prisustvo i učestvovanje na većim skupovima i događajima, ovo je prvi put da neko u svetu za ovako masovan događaj ne planira vakcinisanje kao uslov.

 Uprkos velikom strahu od virusa Kovid 19 u većini zemalja sveta, pa čak i samom Japanu, gde je veći deo stanovnika skeptičan prema održavanju Olimpijskih igara, odloženih prošle godine za za period od 23. jula do 8. avgusta, Vlada Japana čvrsto je ostala pri stavu da se proces organizacije igara nastavi.

Čak oko 80% učesnika ankete, koju je u Japanu sprovela nacionalna Novinska agencija Kjodo, izjavilo je da se zalažu da se jedanput odložene Olimpijske igre ili ponovo odlože, ili potpuno otkažu, sve zbog opasnosti od virusa.

Vakcinacija u Japanu, prvo za medicinske radnike i osobe starije od 65 godina, kao i za one koji neguju stare, u Japanu bi trebalo da bude započeta u martu.