Japanorama

SNEG PREKRIO JAPAN – IMA I MRTVIH

Snežne oluje od kraja decembra do 6. januara u dva maha su pogodile severne i istočne delove Japana, hiljade ljudi je zaglavljeno na putevima a broj mrtvih u popeo se na 29 osobe.

Severna prefektura Akita proglasila je opštu opasnost od nepogoda i zatražila pomoć vlade zbog obilnih padavina i snažnih vetrova, angažovana je i vojska. Japanske agencije prenose da su ugroženi krovovi pojedinih škola i drugih većih zgrada. U nekim oblastima u prekidu je železnički saobraćaj nakon što je u centralnom delu Japana snežna oluja od Nove godine donela više od metar snega.

U centralnom delu Japana, u prefekturi Jamanaši, palo je više od 1,2 metar snega, što je rekord u poslednjih više od 100 godina koliko se vodi takva statistika. Manje snega ima na istoku i severoistoku Japana, dok je u Tokiju palo 27 centimetara snega, a prestonicu je pogodila najgora snežna oluja u poslednjih 45 godina.

Do srede, broj mrtvih iznosi najmanje 29 ljudi, uključujući poneke nastradale u saobraćajnim nesrećima, ili su poginuli od snega koji je pao sa krovova. Nekoliko je umrlo u automobilima zaglavljenim u snegu, i to od trovanja, odnosno udisanja izduvnih gasova svojih automobila.

Nekoliko hiljada domaćinstava je ostalo bez struje a otkazano je na stotine avionskih letova. Železnički saobraćaj je na pojedinim mestima bio poremećen, a neki putevi zatvoreni, uz veliku saobraćajnu gužvu i zakrčenja na nekim glavnim putnim pravcima u zemlji, što traje danima. Čak 400 lokalnih letova aviona je otkazano.