Japanorama

Neobična i moderna arhitektura u Japanu

Iako je viševekovna tradicionalna arhitektura sa utemeljenim metodama izgradnje među najzastupljenijim, u Japanu možete naići i na ovakva inovativna rešenja, nekovencijalnog i izuzetno savremenog dizajna.

Šetajući po bilo kom gradskom kvartu možete videti jedinstvene kuće poput ove u Nakano-ku, u Tokiju, dizajnirane od strane arhitekte po imenu Jasuhiro Jamašita.

Jasuhiro Jamašita (山下 保博) rođen 1960. na jugu Japana, je jedan od najpoznatijih arhitekata današnjice, osnivač je arhitektonskog ateljea TEKUTO. Dobitnik je mnogih nagrada za takozvanu arhitekturu “mikro kuća”, koje se uklapaju u ambijente prenaseljenih japanskih gradova. Poznat je po rešenjima za rekonstrukciju naselja posle velikih nesreća, ali i po upotrebi nesvakodnevnih materijala i stilova u arhitekturi i građevinarstvu. U svojim rešenjima traži načine za očuvanje životinjskih staništa, ptica i životinja.

Slučajno, ime i prezime mu zvuče kao još jednom svetski poznatom Japancu – džudisti, koji se zove Jasuhiro Jamašita (山下 泰裕) – samo su drugačiji ideogrami imena. Na univerzitetu Tokai bio je cimer našem Radomiru Kovačeviću koji mu je čak bio kapiten. Rođen je tri godine ranije 1957, smatra se najboljim japanskim džudistom svih vremena. Džudista Jamašita je poslednji put posetio Beograd da prisustvuje sahrani Radomira Kovačevića. Poznat je kao dobar čovek.

Jamašita, inače, znači “Ispod planine”, pa tako može da se shvati i ova arhitektonska konstrukcija arhitekte-majstora Jamašite, ali i izgled džudiste Jamašite, koji, kad ga vidite na strunjači, izgleda kao mala planina koja hoda…