Japanorama

TORIAEZU – ČAROBNA REČ (AKO VOLITE PIVO)

Kada ste zajedno sa nekim u Japanu i pijete u restoranu ili baru, nemojte nikada sipati sami sebi piće, ako to piće pije još neko ko je sa vama u društvu ( pivo, vino, vodu ). Običaj je da sačekate da vam sagovornik ponudi da vam sipa, tako što će podići flašu ili posudu sa pićem, vi uzmete čašu u ruku i onda mu dozvolite da vam sipa. Posle toga, sve treba da ponovite, ali tako da i vi sipate njemu.

Ovo smo već pisali u Japanorami, ali je pitanje šta i kako piti u Japanu kada je više ljudi zajedno i kada se dogovaraju šta da naruče. Japanci, inače, vole da piju u grupama ( ima I izuzetaka – uskoro ćemo pisati o njima ), vole da drugima naručuju piće, da časte cele ture, nekada da turu naruče za ceo lokal, ako su među poznatima…

U Tokiju i drugim gradovima u barovima ćete često naići na praksu da, umesto da naručite samo čašu žestokog pica (viskija – naprimer) u tom lokalu, ako u njega češće zalazite, možete da “otkupite” celu flašu pića po povoljnijoj ceni nego da pijete samo čašu-dve. Barmen će flomasterom vidno ispisati vaše ime, datum kada ste flašu otkupili i onda će vam iz nje sipati dok to ne potrošite. Ako imate takvog prijatelja, koji ima otkupljenu flašu, on često može da vas pozove da zajedno pijete iz njegove flaše, dok je zajedno ne ispijete. Slična praksa, mada nešto ređe, postoji i za vino, pa možete da ostavite svoju flašu vina i ispijete je iz nekoliko puta.

Japanci vole da za stolom eksperimentišu, probaju različita jela i pića, pa da vas, kad sednete za sto ili šank, pozovu da zajedno sa njima pijete neko drugo piće, a ne ono koje biste stvarno naručili. Možda sake, ako jedete neku ribu ili plodove mora, ili nešto drugo. Ali, pošto se u Japanu pivo u malim količinama smatra osvežavajućim pićem i vrlo često naručuje kao aperitiv, a vi volite pivo, onda može da se dogodi da celo društvo uglas kaže: “Toriaezu biiru nomimašjo”. To znači: “Hajde da na početku ispijemo po pivo”. Tako, ako volite pivo, dobićete ga odmah, zajedno sa svima, pa, ako želite, možete da kasnije, kad drugi pređu na viski, vino, neko drugo piće, vi kažete da ostajete pri pivu. (Toriaezu je reč sa mnogo značenja: na početku, odmah, brzo, začas …, ali je nekako najprijatnija kada se upotrebi da bi se naručilo pivo).