Japanorama

O MOĆI – KAKO OSTATI ŽIV UZ HRANU ZA DUGOVEČNOST

Jedan od novogodišnjih običaja u Japanu je pravljenje neke vrste pogačica od kuvanog pirinča, za koje se veruju da obezbeđuju dug život i zdravlje. Ove pirinčane pogačice MOĆI (ili O MOĆI) prave se često napolju u nekoj vrsti velikog avana, u kome se drvenim maljem udara i razvlači masa skuvanog pirinča, koji je izuzetno lepljiv i tvrd. Ove pogačice jedu se kao deo gozbi za Novu godinu,a, pošto mogu dugo da stoje, često se nose i na put i nazivaju “japanski sendviči”.

Svake godine japanske bolnice prva tri dana januara primaju na desetine pacijenata kojima je pirinčana lepljiva pogačica zastala u grlu, pa zahtevaju lekarsku intervenciju. Međutim, mnogi od njih, koji ne uspeju da na vreme dođu do bolnice, jednostavno se uguše.

Ove godine vlasti su upozorile posebno starije osobe da paze kako jedu O MOĆI, jer se događa da se onako tvrda i lepljiva pirinčana masa zalepi za nepca ili zastane u grlu, zbog čega dolazi do gušenja, a ne tako retko i do smrti.

Pošto su i u Japanu biolnice sve više pretrpane pacijentima koji su zaraženi virusom Korona 19, bolnice nemaju kapaciteta, ali ni osoblja, koje može da pruži pomoć onima koji se dave pirinčanim pogačicama. “Bolje je da kraće živite i ne jedete O MOĆI, nego da, u pokušaju da duže živite, skratite sebi život lepljivim pirinčanim pogačicama”, napisao je ovih dana neko.