Japanorama

JAČI U GODINI BIKA

Broj japanskih državljana rođenih u Godini bika procenjuje se na 10,66 miliona, što je dvanaesti deo celokupnog japanskog stanovništva, objavilo je nadležno japansko ministarstvo pre nego što smo ušli u 2021. godinu, koja je u kineskoj astrologiji nazvana Godina bika. Ministarstvo je precizno navelo da su među njima 5,17 miliona muškarci, dok su 5,49 miliona žene.

Znamo da u Kineskoj astrologiji ima 12 znakova, nazvanih po životinjama, koje su, po predanju, došle na samrtni odar Gautame Bude, da se oproste od njega. U trci prema odru vodio je snažni i izdržljivi bik, ali je na cilj prvi stigao snalažljivi pacov (miš), koji se popeo na bika još na startu i skočio sa njega kada su stigli na cilj. Ostale životinje su tigar, zec (mačka), zmaj, zmija, konj, ovca, majmun, petao, pas i divlja svinja. Osobama koje se rode tih godina poznavaoci astrologije pridaju osobine životinja po kojima se znak zove.

Koliko je astrologija važna zemljama Azije govori i činjenica da ministarstvo istražuje ovakve podatke i javno ih objavljuje, a to ne čine samo mediji, radi zabave stanovništva. Japanci, Korejci, Kinezi i svi ostali narodi Azije veoma mnogo računa vode o horoskopima, vladaju se po njima i ozbiljno reaguju na njihove savete i upozorenja.

U izveštaju ministarstva se precizno navodi da su najbrojniji pripadnici posleratne generacije rođene 1949, pa onda 1973, za njima su rođeni 1961, ali je čudno da ima više onih rođenih 1937 ( 84 godina ) nego onih rođenih 2009, godine ( 11 godina ), što govori o naglom smanjenju broja stanovnika u Japanu. Izveštaj ministarstva, čak, navodi koje su poznate ličnosti rođene u Godini bika: teniserka Naomi Osaka ( 1997. ) i glumac Masato Sakai ( 1973. ).

Ministarstvo je stalo na tome, ali mediji u Japanu naširoko su prenosili prognoze astrologa o tome šta nas čeka u 2021. godini. Većina njih predviđa da će nam nastupajuća godina biti mnogo bolja nego ova koju smo jedva preživeli. To objašnjavaju time što je Godina bika posvećena životinji koja je snažna, stabilna na svojim čvrstim nogama, vredno radi često bez odmora, pozitivna je i iskrena, mada ume da se i naljuti – kada je izazivaju.

Sve astrološke godine nisu iste, objašnjavaju stručnjaci, jer je, naprimer, Godina pacova 2020. trebalo da bude dobra godina puna aktivnosti, ali je ispala nestabilna i teška samo zato što, kako kažu, za nju je bio vezan elemenat voda. U kineskoj astrologiji pridaje se mnogo važnosti i pet elemenata: drvetu, vatri, zemlji, metalu i vodi. Oni su poređani tako da čine neprekidni krug u kome, po tom redu, prirodno čine dobro jedno drugom. Drvo hrani vatru, vatra sagorelim pepelom hrani zemlju, zemlja u sebi skriva metale, a metali imaju moć da pročišćavaju vodu. Voda, opet, zaliva drvo i pomaže mu da živi i raste. Taj logični odnos prirodnih elemenata može da nam donese harmoniju, ali i haos, kao kada je prošle godine, zbog nestabilne vode, koja je stalno menjala situaciju, ništa nije bilo kako treba. Bik je po prirodi spor, pa će se promene u svetu usporiti, ali i stabilizovati, pa će ova godina biti mirnija i stabilnija.

Bik je, pošto je uvek služio za radove u poljoprivredi, povezan sa plodnošću. Njegove statue krase ulaze mnogih budističkih hramova u Japanu, ali i svetilišta stare japanske vere šinto. U prošlosti su metalne statue bika spuštali na dno reke, da zaustave poplave. , Za bika se, takođe, veruje da ispunjava želje onima koji su se dobro vladali. Bik je, naprimer, najprisutnija životinja u korejskim poslovicama, jer je vredan, lojalan, inteligentan. “Loš je orač, koji se svađa sa bikovima” je jedna od tih poslovica Bik je, po prirodi korisna životinja, on je u prošlosti bio jedan od najboljih čovekovih prijatelja, jer je svojim radom predstavljao oslonac čitave porodice.

Bik, po svom izgledu i prirodi podseća na samog Budu, koji je prilično čvrste građe, ali i smiren. Slike bikova su veoma česte u hramovima. U Japanu postoje posebne verske svečanosti tokom kojih se sveštenik krije iza maske božanstva, i jaše na kravi ( biku ) oko hrama. U starom računanju časova “sat bika” je vreme između 01.00 i 03.00, veoma rano jutro, kada ustaju oni koji se spremaju u polja. Postoji čak i pravac sveta ( severoistok ) posvećen biku. Hramovi koji se izgrade severoistočno od grada treba da čuvaju grad od nesreća i neprijatelja. Čuveni takvi hramovi su Todaiđi u Nari, Egaratenđin u Kamakuri, Enrjakuđi u Kjotu i Kaneiđi u Tokiju.

Postoji čak i istorijska ličnost koju Japanci vezuju za bika. To je učitelj budizma, pesnik i ugledna ličnost na dvoru Sugava no Mićizane. Rođen je 845. u Godini bika, bio je uspešan i ugledan, ali, kada je, zbog političkih neslaganja sa moćnicima, izbačen sa dvora, odvezao se u kolima koje je vukao bik. Bik ga je čuvao od ubica, koje su pokušavale da mu postave zasedu, a isti bik ga je, kad je umro, vukao u kolima na sahrani. Nije hteo da ode na groblje, nego je na jednom mestu stao i tvrdoglavo odbijao da ide dalje – pa je tu izgrađeno svetilište u kome i danas počiva Mićizane. Posle njegove smrti nastala je serija poplava, koja je opominjala one koji su ga proganjali, a kasnije su ga proglasili za božanstvo Tenđin, zaštitnika učenjaka i kaligrafije. U Japanu ima čak 14 000 svetilišta Tenmangu, posvećenih Mićizaneu.

Sada bikove smatraju izaslanicima Tenđina, a, pošto je on postao i božanstvo groma, bikove smatraju za simbole groma. Ispred tih svetilišta su česte skulpture bika kako leži, a đaci i studenti vole da ih posećuju, jer će im pomoći oko učenja i dobrih ocena. Ako odete u jedno od tih svetilišta, a imate povredu ili bolestan deo tela, samo dodirnite njime bika i boljka će proći – tvrde Japanci.