Japanorama

GANGSTERI POŠTUJU KORONU

Japanski kriminalni sindikat Inagava Kai objavio je da odustaje od više svečanosti i okupljanja, planiranih za novogodišnje praznike, zbog opasnosti od virusa Korona.

Ovo piše list “Asahi šinbun”, navodeći policijske izvore. Japanska mafija, zloglasne jakuze, organizovani su u sindikate i imaju svoje kancelarije u japanskim gradovima, jer se bave i legalnim poslovima, najviše u oblasti građevine, trgovine i zabave. Policija pokušava da ih drži pod kontrolom, ali oni uspevaju da rade i ilegalne poslove – ali za one legalne redovno plaćaju porez. Inagava Kai je prvo otkazao glavno okupljanje – neku vrstu mafijaškog kongresa 27. i 28. decembra, a onda je, uoči Nove godine objavljeno da će otkazati i okupljanje “Pozdrav Novoj godini” (nento aisacu), na kome se okupljaju glavni članovi i uz gozbu i pozdravne govore mole se za uspeh svojih poslova.

Policija je došla do teksta upozorenja koje su iz centrale mafijaškog sindikata poslate u manje organizacije na terenu. Gangsteri za komunikaciju još upotrebljavaju faksove, jer ih policija teško može da kontroliše – mnogo teže nego poruke i mejlom. Inagava Kai ima čak 18 područnih organizacija u celom Japanu. Policija smatra da su gangsteri uzeli ozbiljno upozorenje vlasti kada su u pitanju velika okupljanja, zato što jakuze imaju mnogo starijih članova, koji zauzimaju važne položaje u organizaciji.