Japanorama

ŠKOLSKE UNIFORME GUBE “RODNU ODREDNICU” – DEVOJKE BIRAJU

Od početka nove školske godine 1. aprila učenici i učenice u srednjoj školi u gradu Jokota ( oblast Šimane ) neće više nositi “muške i ženske školske uniforme”, već “uniforme tip 1” i “uniforme tip 2”. To su odlučile školske vlasti, koje su se priklonile novom trendu da se u obrazovanju, što je moguće više, izbrišu takozvane “rodne odrednice”.

Do sada su muškarci nosili pantalone i blejzere, a devojke suknje i blejzere. Tako će od sada i devojke moći da odaberu da, umesto sukanja, nose pantalone, a niko nije pomenuo i mogućnost da muškarci obuku suknje. “Za sada se promene odnose samo na mogućnost da devojke biraju”, izjavila je nastavnica Kjoko Mitani.

Verliki broj devojaka već se izjasnio za pantalone umesto sukanja, što poznavaoci pripisuju njihovoj želji da se tako zaštite od hladnoće, jer su učionice u ovoj školi, kako piše Džapan Tajms, slabo zagrejane. Oblast Šimane prilično prednjači u donošenju odluka da se devojkama u državnim srednjim školama omogući nošenje pantalona, jer je ukupno čak trinaest od trideset četiri škole već donelo slične odluke