Japanorama

LETEĆI AUTOMOBILI ZA OLIMPIJADU

Japan priprema tehnološke izume kakve svet nije video, kako bi se najbolje predstavio na predstojećim Olimpijskim igrama u julu ove godine. Jedan od glavnih aduta mogli bi da budu automobili koji lete kompanije “Tojota”.

Prema onome što se u Tokiju saznaje, leteći automobili prevozili bi učesnike Olimpijade, prvenstveno dobitnike medalja, ali konačne odluke još nisu donate. Kao domaćin Olimpijskih igara 1964. Japan je svet iznenadio superekspresnim vozovima “šinkansen” – koje su tada nazvali i “voz-metak”, jer su jurili 200 kilometara na sat – tada nezamislivom brzinom.

Ne samo što su vozili brzo, već su u vagonima imali ugrađenu opremu kakva je tek kasnije primenjena u drugim zemljama, kao što su telefoni, vrata koja se otvaraju na foto ćeliju i slično. Takav prevoz, koji sada imaju mnoge zemlje, uključujući neke evropske države i Kinu, bio je bar tri-četiri decenije ispred drugih. Domaćini u Tokliju već su prikazali nekoliko tehnoloških inovacija, kakve nema niko na svetu, među kojima su providni javni toaleti, čiji se stakleni zidovi zatamne, kada neko u njih uđe. Neke tehnološke inovacije isprobavaju se u “Gradu budućnosti”, koji kompanija “Tojota” podiže u blizini Nagoje, a u kome će živeti naučnici i istraživači ne samo iz Japana, već iz celog sveta.