Japanorama

JAPANSKI PROIZVOĐAČ GUMA U INĐIJI

U Inđiji je položen kamen temeljac za izgradnju japanske fabrike guma “Tojo”, koja bi trebalo da počne proizvodnju u aprilu 2022. godine. Generalni direktor ove kompanije je, u direktnom uključenju iz Osake, naveo da će 560 radnika iz Srbije godišnje proizvoditi pet miliona guma.

Pored predsednika Aleksandra Vučića, kamen temeljac položio je ambasador Japana Takahiko Kacumata. Polaganju kamena temeljca prisustvovao je i poznati srpski fudbaler i fudbalski stručnjak, Dragan Stojković Piksi.

„Ulaganje od 382 miliona evra najveća je japanska investicija u Srbiji i ogroman podsticaj za razvoj srpske ekonomije“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić, napominjući da su sa japanskom kompanijom pregovarali više od dve godine.

Srbija je japanskom investitoru prethodno poklonila 63 hektara zemljišta na kom će fabrika biti izgrađena i državnu pomoć za realizaciju investicije od 41 milion evra.

Kompanija “Tojo” ima obavezu da u narednih pet godina ne smanjuje broj zaposlenih i da u tom periodu investiciju zadrži u Inđiji.

Vučić je poručio i da će biti urađeno sve da u Inđiji, kao i kod kineskog proizvođača gume Linglong u Zrenjaninu, budu poštovana sva pravila u zaštiti životne sredine.

„On je zahvalio poznatom srpskom fudbaleru Draganu Stojkoviću Piksiju, koji je veliki deo karijere proveo u Nagoji, prvo kao igrač a potom i trener, što prisustvuje svečanosti u Inđiji. Stojković je rekao da mu je time ukazana velika čast i da Japan ima posebno mesto u njegovom srcu.

Izvor BETA