Japanorama

AMBASADOR JAPANA – PREDAJA AKREDITIVA

Novi ambassador Japana u Republici Srbiji njegova ekselencija gospodin Takahiko Kacumata, predao je 11. decembra 2020. godine, u Palati Srbija akreditive predsedniku Aleksandru Vučiću, čime je zvanično započeo svoj mandat!, saopštila je Ambasada Japana.

Srpski mediji pišu da je ambasador Kacumata predsedniku Srbije preneo poruku japanskog cara Naruhita, u kojoj se izražava iskreno saosećanje povodom zdravstvene situacije u Srbiji izazvane korona virusom i nada za dalje unapređenje saradnje i prijateljstva dveju zemalja.

Predsednik Vučić je uzvratio pozdrave i uputio poziv japanskom caru da poseti našu zemlju, istakavši da bi izuzetna prilika bilo obeležavanje 140-ogodišnjice diplomatskih odnosa Beograda i Tokija.

On je takođe rekao da se značaj japanskih investicija ogleda i u tome što u Srbiju donose i radnu etiku, po kojoj su Japanci poznati.

Dvojica sagovornika su se saglasili da su politički dijalog i ekonomska saradnja dobili na zamahu posle posete tadašnjeg premijera Abea, prve tog nivoa posle tri decenije.

Vučić je rekao da je tom prilikom Abe pokazao razumevanje za situaciju u Srbiji i regionu. On je izrazio očekivanje da će imati priliku da ugosti i premijera Sugu.

Ambasador Kacumata je rekao da Japan podržava ujedinjenu Evropu i reforme koje se sprovode na evropskom putu, posebno kroz mehanizam saradnje sa Zapadnim Balkanom, koju je posle posete regionu ustanovio tadašnji premijer Abe.

Vučić je izrazio zahvalnost za raznovrsnu finansijsku, materijalnu i tehničku pomoć koju Japan upućuje Srbiji, a koja je u poslednjih dvadeset godina premašila pola milijarde evra.

Predsednik Srbije je na sastanku sa ambasadorom Japana izrazio zadovoljstvo što će već sledeće nedelje u Inđiji zajedno prisustvovati polaganju kamena temeljca za novu fabriku guma Tojo.

Evo pozdravne reči ambasadora građanima Srbije u celosti:

“Stigao sam u Srbiju i 11. decembra predsedniku Vučiću predao akreditivna pisma koja sam primio od Njegovog carskog veličanstva, čime je zvanično započeo moj mandat na mestu ambasadora Japana u Republici Srbiji.

Zapravo, ovo je moja ponovna poseta Beogradu nakon trideset sedam godina. Ubrzo nakon što sam pristupio Ministarstvu spoljnih poslova Japana, a u sklopu obuke u inostranstvu koja se održavala u Istanbulu, posetio sam Beograd, tadašnju prestonicu Jugoslavije. Sećam se tog prelepog grada u obilju zelenila, kroz koji protiču reke Sava i Dunav. Sada, kada je taj pejzaž opet tu ispred mene, malo je reći da sam oduševljen. Ipak, moram reći i da je tokom ovih godina srpska istorija prošla kroz buran period.

Srbija i Japan udaljeni su devet hiljada kilometara i na tom međuprostoru prostiru se mnogobrojne zemlje, poput Mongolije, Kine, Središnje Azije, Rusije i Turske, ali uprkos tome, naše prijateljstvo ima veoma dubok i čvrst koren. Nakon rata, zahvaljujući pomoći međunarodne zajednice, kao i ujedinjenim naporima čitave nacije, Japan je doživeo veliki preporod. Od kraja devedesetih godina, Srbija je prošla isti put ponovne obnove zemlje, a Japan je, putem “Zvanične razvojne pomoći” (ODA), kao i na druge načine, svesrdno pomagao Srbiji. Na primer, devedeset tri velika žuta autobusa, koji su deo bespovratne pomoći koju je Japan 2003. godine uputio Srbiji, i dalje služe stanovnicima Beograda. Mogli bi da kažemo da su ovi autobusi, na kojima se vijori zastava Japana, ne samo prevozno sredstvo građana, već i prijateljstvo koje nas povezuje.

Pored toga, ovde bih istakao dvoje Japanaca koji su devedesetih godina, kada su ovi krajevi bili poprište sukoba, odigrali bitne i primećene uloge. U pitanju su Jasuši Akaši, tadašnji specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedninjenih nacija, koji je ulagao krajnje napore kako bi se konflikt na prostoru bivše Jugoslavije rešio, i Sadako Ogata, tadašnja visoka komesarka Ujedinjenih nacija za izbeglice, koja je svim snagama pokušavala da pribavi pomoć za dva miliona izbeglica i raseljenih lica.

Poslednjih godina, i posete visokih zvaničnika naših dveju zemalja postaju sve intenzivnije. U januaru 2018. godine, prvi put kao premijer Japana, premijer Abe posetio je Srbiju; u avgustu 2019. godine i Taro Kono, nakon osamnaest godina dolazi u Beograd u funkciji ministra spoljnih poslova, a oktobra iste godine, tokom ceremonije ustoličenja cara, premijerka Brnabić posećuje Japan.

Zatim, s obzirom da je Srbija potpisala međusobne sporazume o slobodnoj trgovini (FTA) sa Evropskom unijom, Turskom i Rusijom, i da ima dobar pristup lokalnom tržištu, sve više je u centru pažnje kao zemlja u koju treba investirati, pa se i proboj japanskih kompanija na srpsko tržište ubrzava. I razmena u oblasti kulture, umetnosti i sporta je naročito bogata, te smatram da je potencijal za dalje poboljšanje odnosa naših dveju zemalja izrazito velik.

Iako je svetska razmena pod velikim uticajem globalne pandemije korona virusa, spreman sam da uprkos tome, a zajedno sa svim članovima Ambasade Japana, uložim krajnje napore kako bih pomogao onima koji se na različitim poljima zalažu za dalje razvoj odnosa naših dveju zemalja.

Ambasada Japana će nastaviti da uvek i svima bude na raspolaganju!

Srdačan pozdrav,
ambasador Kacumata”