Japanorama

UBICA DEMONA – POSLEDNJI NASTAVAK

Poslednji 23. tom stripa „Kimecu no jaiba,“ ili „Ubica demona,“ izašao je iz štampe u Tokiju i izazvao oduševljenje kod ljubitelja stripova u Japanu.

Radnja stripa je iz perioda pre oko jednog veka, a glavni junak je dečak koji se bori sa demonima. Demoni su pobili mnoge članove njegove porodice, a dečak im se zbog toga sveti. Stripovi su počeli da izlaze u maju, a u međuvremenu je prikazan i crtani film, koji je takođe oduševio ljubitelje ovog žanra.

U nekim knjižarama u Tokiju u petak 5. decembra formirani su posebni odeljci, u kojima su bili izloženi samo primerci poslednjeg 23.nastavka ovog stripa, koji je veoma brzo postao kultni.. Mnogo kupaca čekalo je od jutra da se knjižara u tokijskom kvartu Šibuja otvori u 10.00 časova i da kupi strip.

Oni koje su intervjuisali reporteri japanske televizije, rekli su da su srećni jer će moći da pročitaju poslednji nastavak ove strip serije, ali su neki i naglasili da osećaju i tugu što je sve to došlo do kraja.

Izdavač je “Šjueišja”, čiji predstavnik je izjavio da je štampano 4 miliona primeraka poslednjeg nastavka ovog stripa. Do sada je prodato 120 miliona primeraka stripa “Ubica demona”, a pojavilo se i njegovo digitalno izdanje. Tvrdi se da su sam strip, ali i različiti predmeti, lutke, suveniri, kao i karte za bioskopske predstave na kojima je prikazivan ovaj crtani film, ukupno do sada zaradili preko 2,6 milijardi dolara.