Japanorama

STRANCIMA-PROLAZNICIMA DOZVOLJENO DA RADE

Preko 21 000 stranaca, koji su “zaglavljeni” u Japanu zbog virusa Korona, od sada će dobijati dozvole za rad na privremenim poslovima, kako bi mogli da obezbede svoju egszistenciju.

Ova odluka je doneta posle skoro devet meseci, od početka izbijanja virusa Korona, kada je veliki broj stranaca na proputovanjima, na privremenim boravcima posle završenih studija ili posle običnih privatnih poseta, bio sprečen da se vrati u svoje matične zemlje.

Većina njih uopšte nije mogla da oćekuje ovakve teškoće, jer su u Japan pošli sa planovima i željama ograničenim na kratke rokove, a nisu mogli ni da se vrate u zemlje porekla, niti da odu negde drugde.

Stroga japanska pravila nisu im dozvoljavala ni da se bave privremenim poslovima, pa su praktično bili van zakona i oslanjali se jedino na pomoć eventualnih prijatelja, ili slučajnih poznanika.

Sada će prema njima biti primenjivana posebna procedura, u okviru koje će oni podnositi zahtev za odobrenje radnog angažovanja, što će im olakšati boravak u Japanu i čekanje na trenutak kada će moći da se vrate kućama.