Japanorama

NOĆNI IZLET U ASAKUSU – SA MINO AMARI 浅草寺(雷門)

Mino Amari, lektorka za japanski jezik na Filološkom fakultetu, zbog korone je otišla natrag u Tokio, odakle nas skoro svakodnevno obaveštava o tome šta radi, šta uči, ali i kako provodi dane.

Na Fejsbuk je 22. novembra postavila fotografije i kratke tekstove o noćnom izletu u kvart Asakusa u Tokiju, gde je otišla sa svojom sestrom.

Asakusa 浅草寺 je jedan od najstarijih delova Tokija, koji je postojao još dok je Edo bio samo seoce. Najstariji budistički hram u Asakusi koji se zove Sensođi izgrađen je još u 7. veku ( Edo – kasnije Tokio – počeo je da se gradi u 16. veku ), a jedan od najstarijih „mamaca“ za turiste je prelepa kapija Kaminarimon 雷門 , što znači „kapija grmljavine“.

Dve sestre su se prvo šetale, a Mino primećuje da je mnogo onih koji su obučeni u iznajmljena kimona, da bi bili u skladu sa tradicionalnim ambijentom. Takođe ima turista koji se voze starinskim rikšama, koje je sve teže naći u Japanu.

Mino kaže da joj je atmosfera u Asakusi bila čudna, jer u njoj nije bilo stranaca, koji u vreme bez korone, inače, svakodnevno preplavljuju ovaj kompleks hramova i svetilišta, jednu od najinteresantnijih i najpopularnijih turističkih atrakcija Tokija.

Sa dozom humora, Mino primećuje da ima onih koji govore dijalektom iz oblasti Kansai (okolina Osake), što, iz pozicije građana Tokija otprilike liči na utisak beograđanina koji u svome gradu sluša nišlije kako govore – naprimer na Kalemegdanu ili u Skadarliji.

Da se odmore i počaste, sestre su ušle u restoran specijalizovan za tempuru, pohovana jela od ribe, račića, drugih morskih plodova, ali i povrća, pa, čak i mesa.

Ilustracije su uglavnom fotografije Mino Amari, vidite njen portret iz njenih čuvenih „dnevnika“, njenu sestru, atmosferu noćne Asakuse, ali i stare grafike slikara Hirošigea, koji je pre skoro dva veka slikao baš Asakusu.

HVALA Mino Amari što nas je vodila po Tokiju, sada, kada su nam svi putevi zatvoreni! Neće doveka, nadam se, a onda ćemo je ponovo ( nadam se ) viđati na Filološkom fakultetu, ili u čuvenom domu „Rifat“, u kome je stanovala. I, kaže često, uživala u njegovoj studentskoj menzi.