Japanorama

UMRO JAPANSKI NOBELOVAC MASATOŠI KOŠIBA

Dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 2002. Masatoši Košiba umro je u Tokiju u 94. godini. Nobelova nagrada mu je dodeljena za ustanovljenje „neutrino astronomije“, načina za praćenje promena na zvezdama, praćenjem i ispitivanjem njihovih najmanjih sastavnih delova, nazvanih NEUTRINO.
Bio je profesor fizike na Univerzitetu Tokio, gde je prvi put i izveo posmatranje neutrina. Observacija je izvedena uz pomoć podzemnog detektora Kamiokande, postavljenog u japanskoj oblasti Gifu.

Novac od Nobelove nagrade Košiba je upotrebio za osnivanje fondacije za istraživanja u takozvanim osnovnim naukama. Njegova fondacija organizovala je preko 100 skupova i predavanja na srednjim školama i univerzitetima u Japanu, kako bi studente ohrabrili da uživaju u naukama.

Nobelovu nagradu za fiziku dobio je 2015. i Takaaki Kađita, direktor Instituta za ispitivanje kosmičkih zraka, inače Košibin student. Kađita je dokazao da neutrini imaju masu, za šta mu je, inače, poslužio detektor Kamiokande: U ovom trenutku u Japanu je počela izgradnja detektora Kamiokande višeg stepena, u istoj opservatoriji u oblasti Gifu.

Košiba je zaslužan za nagli uspon nivoa istraživanja u Japanu u ovoj oblasti fizike.